Pittig en zout, romig en complex: de Griekse schapenkaas heeft alles om saaie slaatjes om te turnen in een verslavend lekkere maaltijd. Tien salades met feta ter demonstratie.
‘Een beetje feta maakt alles beter’ luidt een gangbaar gezegde, dus ook je salades. Toch als je een blok van goede kwaliteit te pakken hebt. Niemand wordt gelukkig van stukjes zure gele gummi. Feta wordt gepekeld en bewaard in wei of zoutwater. Dat maakt dat de kaas langer goed blijft en geeft hem die karakteristieke pittige, zoute smaak en kruimelige, maar romige textuur. Kies daarom voor een grote blok in pekel, liever dan de voorgesneden blokjes.
Wil je echt de real deal? Binnen de E.U. heeft de authentieke Griekse feta de status van Beschermde Oorsprongsbenaming. BOB-feta moet in specifieke Griekse regio’s geproduceerd worden, volgens de traditionele methode. De gebruikte melk moet minstens voor 70% uit schapenmelk bestaan, en 30% uit geitenmelk van lokale rassen. Er worden ook ‘feta style’-kazen gemaakt in andere landen, met andere productietechnieken, soms zelfs met koemelk. Deze kunnen uiteraard ook lekker zijn, maar de pittige en complexe smaak komt net van de schapenmelk. Het is maar wat je verkiest. Heb je een feta met het juiste profiel gevonden, dan komt deze zeker tot z’n recht in deze salades. Want er zit meer in feta dan die virale uunifetapasta.
Viva la feta: 10 salades met schapenkaas
1. Supersnelle spinaziesalade met feta en honingdressing
Mich Baron schreef met Healthy is Funky een kookboek dat je aan een gezondere levensstijl wil helpen. Zo zou je gegarandeerd extra energie halen uit deze spinaziesalade met feta, die tegelijk erg lekker is.

2. Pittige gegrilde garnalen met feta en ouzo
Een recept uit Cyprus, een kookboek van Georgina Hayden: “Er wordt gezegd dat vis en kaas niet samengaan, maar dit slaatje met garnalen en feta laat zien dat het juist een gouden combinatie kan zijn.” Haar gouden tip: “Geef er flink wat brood bij.”

3. Salade van watermeloen en feta met pompoenpitten
Pittige fetablokjes met frisse watermeloen en een citrusdressing: dit is hoe de zomer er zou uitzien als ze een salade was. Wat ons betreft een topcombinatie.

4. Griekse salade
Het is dé klassieker die meteen bij je opkomt als je aan salades met feta denkt. De beste groenten, verse feta en een olijfolie van prima kwaliteit garanderen je een perfecte Griekse salade.

5. Caponata van rode biet met feta en granaatappel
Het is een van de meest iconische gerechten van Sicilië, en het verrast in z’n eenvoud. Verlaat het authentieke recept van caponata met deze atypische, maar even lekkere fusion-versie met rode biet, feta en granaatappel.

6. Fris slaatje met kalkoen en feta
Kalkoen en feta met sla en andere seizoensgroenten, zoals komkommer en prinsessenboontjes: deze maaltijdsalade bundelt het beste van de zomer, en niemand die met honger van tafel gaat.

7. Salade met pompoen, gepofte biet en feta
Deze gezonde variant maak je zowel met winter- als zomergroenten, al naargelang je honger en het seizoen. Geen fan van feta en tóch helemaal tot aan dit recept gescrold? Ga voor een versie met plantaardige kaas en hummus.

8. Tomatensalade met honingmeloen en feta
Deze bijzondere combinatie van zomertomaten en zoete meloen is ideaal voor warme dagen, of net wanneer je hunkert naar zuiderse temperaturen. Uit deze zomerse salade haal je een ton zonne-energie.

9. Gegrilde paprika op feta-boterbonenpuree
In Een ode aan salades maakt de Australische kookboekenauteur Alice Zaslavsky korte metten met de suffe salade van de jaren negentig. Dit is haar recept voor een originele salade van gegrilde paprika met feta-boterbonenpuree.

10. Meloensalade met feta
Van water- tot honingmeloen: dat meloen en feta een gouden duo vormen, valt moeilijk te ontkennen. Deze eenvoudige salade combineert de schapenkaas met een charentais en simpele smaakmakers als citroen, basilicum en rucola tot een ware smaakbom.
