Vamos a tapear: 30 recepten voor tapas
Op de derde donderdag van juni wordt International Tapas Day gevierd. Of toch in de rest van de wereld, in Spanje is het al elke dag Tapasdag. Grijp de gelegenheid aan om aan de slag te gaan met deze recepten voor tapas.
Niet alleen de recepten voor tapas zijn heel uiteenlopend, ook over de oorsprong van de tapa kunnen historici het niet eens worden. Er is het verhaal over koning Alfonso X uit de dertiende eeuw die van zijn artsen wijntjes kreeg voorgeschreven. Hij wilde daar dan dan wel steeds een hapje bij, om nog bij zinnen het land te besturen. Het zou ook kunnen dat het Karel V was die in de 16de eeuw de trend zette. De keizer had het gehad met dronken mannen te paard en verplichte een tapa bij elk alcoholisch drankje in de taberna.
Of misschien was het Alfonso XIII die (pas veel later – in de 20ste eeuw) z’n koninklijke gevolg culinair inspireerde. Op werkbezoek in Cádiz had hij gezien dat er bovenop het glas een stukje jamón werd gelegd om z’n sherry te behoeden tegen opvliegend zand, een concept dat hij wel wist te smaken. Ook heel goed mogelijk is dat het kleine hapje tussendoor altijd al diende om de tijd tussen lunch en diner goed door te komen. Maar helemaal zeker is dat de knabbel stevig verankerd zit in de Spaanse eetcultuur. Het assortiment verschilt dan wel per regio, het principe is overal hetzelfde. Tapear betekent dat je met je vrienden van café naar café hopt om overal een drankje met een hapje te bestellen. Vanzelfsprekend slaat dat gebruik tot ver buiten Spanje aan, inclusief de recepten voor typische tapas.
Tijd voor tapas: 30 recepten
Van Madrileens tortilla, pá amb tomáquet uit Barcelona, Andalusische pescaito frito of pinxtos uit Baskenland… Kies op deze Wereldtapasdag uit 30 recepten voor tapas.
- Albóndigas
- Andalusische gazpacho
- Ansjovis de l’Escala ensalada
- Boquerones
- Catalaanse tomaatbroodjes
- Empedrat
- Escalivada Catalana
- Escalivada con anchoas
- Gamba’s a la plancha
- Gefrituurde artisjokken
- Gefrituurde inktvis
- Gemarineerde verse ansjovis
- Gevulde mosselen
- Habas a la brutesca
- Inktvis met limoen en chilipeper
- Kipnuggets met aioli
- Migas
- Mosselen a la vinagreta
- Olivas
- Pan con tomate met jamon iberico de bellota
- Pan con tomate y manchego
- Patatas bravas in papillot
- Queso fresco con dulce de membrillo
- Romesco
- Salmorejo met Spaanse rauwe ham en kwarteleieren
- Sardinas
- Sardines op de barbecue met citroen-kruidenboter
- Scheermesjes met jamón ibérico en cavavinaigrette
- Sepia
- Tomaten met knoflook en tijm
- Tortilla de patatas
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier