© Getty

Kies uit deze typische tapas of combineer ze tot een Zuiderse aperoplank.

BOQUERONES

Nodig: 1/2 kg ansjovis, 1 dl zachte wijnazijn, 3 teentjes knoflook, enkele takjes peterselie, olijfolie

De ansjovis schoonmaken en ontgraten. De vis met zout bestrooien en acht uur laten marineren in wijnazijn. Drie teentjes geperste knoflook, gehakte peterselie en een scheut olijfolie toevoegen.

MOSSELEN A LA VINAGRETA

Nodig: 1 kg mosselen, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 1/2 rode en 1/2 groene paprika, olijfolie en azijn naar smaak, een half glas cava

De mosselen in een grote pan doen en aan de kook brengen. Onder deksel laten koken tot de schelpen openstaan. De mosselen uit de schelp halen en in een kom doen. De versneden ui, paprika, olijfolie en azijn naar smaak, en een half glas mousserende witte wijn toevoegen.

OLIVAS

Nodig: 250 g olijven, zout, 2 laurierblaadjes, 2 teentjes knoflook, een takje tijm, een pikant pepertje

De olijven in een kom doen en zout, laurierblaadjes, versneden knoflook en pepertje toevoegen. Met een lepel mengen.

ESCALIVADA CON ANCHOAS

Nodig: 1 aubergine, 1 rode en 1 groene paprika, 2 teentjes knoflook, 1 ui 2 tomaten, olijfolie, geroosterd brood, gezouten ansjovis

De aubergine, paprika, knoflook, ui en tomaten op de barbecue roosteren tot de groenten bijna zwart zien (je kan de groenten ook inwrijven met olijfolie en onder de grill in de oven zetten). De groenten pellen, versnijden, op geroosterd brood leggen en afwerken met olijfolie en filets van ansjovis.

SEPIA

Nodig: 400 g inktvis, olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 ui, enkele takjes peterselie

De inktvis schoonmaken en bakken met versneden knoflook en ui. Op smaak brengen met peper en zout en afwerken met gehakte peterselie.

SARDINAS

Nodig: 400 g sardines, 2 teentjes knoflook, 1 ui, olijfolie

De sardines schoonmaken: de ingewanden en de koppen verwijderen. De vis met de versneden ui en geperste knoflook bakken in olijfolie. Op smaak brengen met peper en zout.

GAZPACHO

Nodig: 2 kleine komkommers, 2 flinke vleestomaten, 1 grote ui, 1 groene paprika, 1 teentje knoflook, 4 sneden wit brood, 1 l water, 2 eetlepels wijnazijn, peper, zout, olijfolie, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 lepel suiker (facultatief)

De aangegeven ingrediënten schoonmaken, bij elkaar doen en in de blender van de mixer vermalen. De smaak controleren, eventueel zout, peper en/of suiker toevoegen en laten koelen in de koelkast.

GAMBAS CON GABARDINA

Nodig: 600 g gamba’s. Voor het deeg: 3 eieren, 11 g gist (een zakje instant gist), een flesje bier, Spaanse kleurstof (vervangt saffraan), zout, peper, 200 g bloem

Meng de bloem en de gist. Voeg de drie dooiers, de kleurstof en het flesje bier toe. Meng tot een homogeen beslag. Spatel de stijfgeklopte eiwitten door het beslag.

Haal de staarten van de gamba’s uit hun pantser en behoudt de achterste staartvinnen. Wentel de gamba’s door het beslag en frituur de staarten in heet frituurvet. Dien onmiddellijk op.

Ook inktvisringen kan men op deze manier bereiden.

TORTILLA

Nodig: 7 eieren, 2 gekookte aardappelen, 100 g champignons, 150 g groene asperges, 11 g gist, olijfolie

De asperges beetgaar koken in gezouten water. Eén ei mixen met de gist. De rest van de eieren toevoegen. De asperges, aardappels en champignons versnijden en in olie bakken. De eieren bij de groenten gieten en de tortilla als een koek bakken.

ROMESCO

Nodig: 50 g gepelde hazelnoten, 50 g gepelde amandelen, 4 à 5 tomaten (zonder huid en zaden), 4 takjes peterselie, 1 gedroogde paprika (“nora”, te koop in de Spaanse winkel), een scheutje azijn, 1 dl olijfolie, zout en cayennepeper

De ingrediënten vermalen in de blender van de mixer. Deze dipsaus is lekker bij geroosterde of gebakken pijpui of selder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content