Flink in de puree: 10 recepten voor stoemp
Is het koud buiten, dan wordt in Belgische huishoudens traditioneel de pureestamper bovengehaald. Met spek, gehakt, worst of een gepocheerd eitje, maar altijd met een flinke portie wintergroenten: tien recepten voor stoemp.
De lente is nog niet in zicht, en op zonnige zomergerechten is het nog langer wachten. Of je nu van wortel, witloof, spruitjes of bladgroenten houdt: op een frisse februaridag voelt een schep verse puree als de warme knuffel die je nodig had. Met deze recepten voor tien varianten smaakt stoemp telkens weer anders.
10 recepten voor stoemp
1. Stamppot met peterselie en prei, chorizo en gepocheerd ei
Deze smaakvolle stamppot is een echte beloning na een lange winterse werkdag. Je kunt de chorizo weglaten voor de vegetariërs aan tafel, maar de worst voorziet de puree wel van een pittig accent.
2. Stamppot met spekjes en postelein
Met deze minder bekende bladgroente voeg je extra vitamines en mineralen toe aan je winterdieet. Lekker met gehaktballen of worst. Of je laat de spekjes vallen en dient je veggiestoemp op met een vleesvervanger.
3. Indische zoeteaardappelschotel
Mag het wat exotischer? Met een puree van zoete aardappel en een kruidige mix van kippengehakt en groenten geeft deze gezonde, Indisch getinte ovenschotel je doordeweekse stoemp een zonnige toets.
4. Peterseliestoemp met kalfsworstjes en saus van zwarte truffel
Een lekkere variatie op de klassieke spinaziestoemp met pens: draai eens wat peterselies in je puree, kies voor kalfsworst en til je gerecht naar topniveau met een saus van zwarte truffel.
5. Stoemp van witloof à la Pierre Wynants
Maak je witloofstoemp zoals Pierre Wynants dat doet en je hebt een versie die niet misstaat op een witgesteven tafellaken van een sterrenrestaurant als Comme chez soi. Zijn geheim: een voorzichtig vleugje nootmuskaat.
6. Wortelstoemp met worst
Stoemp met (veggie) worst vindt bijna iedereen lekker, toch? Tip voor wie dit jaar aan het sporten is geslagen: de klassieker haalde zelfs Het Sportkookboek van diëtiste Stephanie Scheirlynck. Doe er je voordeel mee.
7. Spruitenstoemp met gebakken spek
Winterse comfortfood: je favoriete seizoensgroenten samen met aardappelen in een heerlijke puree, geserveerd met riante sneden gebakken vers spek.
8. Stoemp van waterkers met gepocheerd ei
Een eenvoudige vegetarische maaltijd die bij het hele gezin in de smaak valt: een gezonde aardappelpuree met waterkers, met een voedzaam gepocheerd eitje erbovenop.
9. Stoemp van boerenkool met worst en truffelkaas
Stoemp zoals het hoort, inclusief traditionele boerenkool en met worst erbij. De aromatische truffelkaas zet de puntjes op de i en maakt de klassieker net iets hedendaagser.
10. Parmentier met eend
Deze overheerlijke ovenschotel is subtiele variatie op de klassieke parmentier. Behalve aardappelpuree gaan er nog gekonfijte eendenbouten mee onder de gril. Een echt zondagsmaal, zelfs als het nog maar donderdag is.
Meer recepten:
– Weinig afwas gegarandeerd: 30 eenpansgerechten
– Comfortfood met pit: 10 pikante gerechten
– Taart als avondeten: 10 hartige tarte tatins
– Croque met kapsones: 10 gegrilde luxe boterhammen
– Sudder en smul: 30 recepten voor stoofvlees
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier