Stoemp van witloof

Dit is de versie van Pierre Wynants (Comme chez soi) van de traditionele stoemp van witloof. Hij raadt de liefhebbers aan om voorzichtig een tikje muskaatnoot toe te voegen.

Voor 4 personen

  • 50 g boter
  • 750 g vollegrondwitloof
  • 300 g geschilde en gewassen bintjes
  • 50 g ontsteelde en fijngehakte platte peterselie
  • 1 citroen
  • 1 dl verse room
  • zout, peper van de molen

Bereiding

  1. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en laat 15 minuten koken in gezouten water. Snijd de witloofkroppen overlangs in tweeën. Verwijder het harde, vaak bittere, basiskegeltje en versnijd de helften tot stukken van 1,5 cm lengte.
  2. Laat de boter op een gematigd vuurtje smelten in een steelpan. Voeg het witloof en het sap van een halve citroen toe en laat 2 tot 3 minuten voorzichtig uitzweten. Voeg 2 eetlepels water toe en laat 5 à 6 minuten afgedekt en op zacht vuur sudderen. Kruid met zout en peper. Voeg de room toe, breng opnieuw aan de kook en laat zacht voortsudderen zodat het witloof licht knapperig blijft.
  3. Giet de aardappelen af van zodra ze gaar zijn. Laat nog even uitzweten in de kookpan om het overtollige vocht te verwijderen, en pureer. Meng het witloof door de stoemp. Breng, indien nodig, verder op smaak en roer er de platte peterselie door.
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content