Dit is de versie van Pierre Wynants (Comme chez soi) van dit traditionele stoemprecept. Hij raadt de liefhebbers aan om voorzichtig! ook een tikje muskaatnoot toe te voegen.
Voor 4 personen
50 g boter
750 g vollegrondwitloof
300 g geschilde en gewassen bintjes
50 g ontsteelde en fijngehakte platte peterselie
1 citroen
1 dl verse room
zout, peper van de molen
Bereiding
1. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en laat 15 minuten koken in gezouten water. Snijd de witloofkroppen overlangs in tweeën. Verwijder het harde, vaak bittere, basiskegeltje en versnijd de helften tot stukken van 1,5 cm lengte.
2. Laat de boter op een gematigd vuurtje smelten in een steelpan. Voeg het witloof en het sap van een halve citroen toe en laat 2 tot 3 minuten voorzichtig uitzweten. Voeg 2 eetlepels water toe en laat 5 à 6 minuten afgedekt en op zacht vuur sudderen. Kruid met zout en peper. Voeg de room toe, breng opnieuw aan de kook en laat zacht voortsudderen zodat het witloof licht knapperig blijft.
3. Giet de aardappelen af van zodra ze gaar zijn. Laat nog even uitzweten in de kookpan om het overtollige vocht te verwijderen, en pureer. Meng er het witloof door. Breng, indien nodig, verder op smaak en roer er de platte peterselie door.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier