Visfavoriet: 10 recepten met zalm

Visfavoriet: 10 recepten met zalm

Gerookt, geschroeid, gekonfijt, zalm in zoutkorst, als mousse of in aspic, romig, kruidig of citrusfris: tien recepten met je favoriete vis.

Dat zalm zo veelzijdig is, draagt vast bij tot z’n populariteit. De roze zwemmer wordt bij ons het vaakst verkocht en is goed voor liefst 34% van de thuis geconsumeerde verse vis. Ter vergelijking: kabeljauw scoort nog 18%, tong amper 3% en schol 2%. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksinstituut GfK Belgium in opdracht van VLAM (2024). Ook qua verorberd gewicht haalt zalm met 500 gram per persoon de tweede plaats, na onze nationale klassieker: de mossel (1,4 kilogram). Maar, in tegenstelling tot mosselen, heeft (gekweekte) zalm geen seizoen. De omega 3-bom is het hele jaar door in topconditie. Grote kans dus dat je binnenkort een van deze recepten met zalm wil uitproberen.

Lees ook: 
Neusje van de zalm: zo maak je zelf de lekkerste gravad lax 
– Lekkers aan de haak: 40 recepten met vis

Tien recepten met zalm

1. Gerookte zalm met mierikswortel en mizuna van Sergio Herman

Zo eet Sergio Herman zijn gerookte zalm het liefst: de mierikswortel en mizuna geven het gerecht een oosters tintje.

Naar het recept

2. Geschroeide chilizalm met kokos-komkommersalade van Donna Hay

Donna Hay zet dit pittige zalmgerechtje geregeld op tafel, met een frisse kokos-komkommersalade om na te blussen.

Naar het recept

3. Zalm met roodlofsalade

Voor dit gerecht maak je zelf een kruidenolie die niet alleen je zalm van een upgrade voorziet, maar die je nadien ook nog kunt gebruiken om je steak of pasta mee te pimpen. 

Naar het recept

4. Met citrus gekonfijte zalm, guacamole en citruscrème

Verhef zalm met avocado naar een nieuw culinair niveau met dit nochtans eenvoudige recept. De citruscrème maakt dit voorgerechtje helemaal af.

Zalm guacemole
© Kris Vlegels

Naar het recept

5. Zalm in aspic met wortelen, broccoli en kaviaar

De zalmterrine is wat uit de mode geraakt, niet zozeer omdat ze zo ouderwets zou zijn, wel omdat het gerecht wat voorbereiding vergt. Eens je deze hedendaagse versie geprobeert hebt, zijn die zorgen van de baan.

Naar het recept

6. Zalm in zoutkorst metkruiden

Deze zalmbereiding maak je niet alleen omwille van de geweldige smaak, het breken van de zoutkorst zorgt voor extra spektakel aan tafel. Een niet zo moeilijk gerecht dat toch imponeert.

Naar het recept

7. Gekonfijte zalm met citrusschijfjes

Deze zalm kun je perfect vooraf garen en op kamertemperatuur serveren. De citrusschijfjes op de zalm zorgen ervoor dat de vis lekker sappig blijft. Ze zijn bovendien heerlijk fris en bitter. Je kunt ze gewoon mee opeten.

Naar het recept

8. Mousse van gerookte zalm met zalmkaviaar

Wie nog op zoek is naar een eenvoudig en snel voorgerecht om z’n tafelgasten mee omver te blazen, vindt in deze zalmmousse met zalmkaviaar een partner in crime. Zo klaar, instant succes.

Naar het recept

9. Rolletjes van gerookte zalm met kruidenkaas en dille

Scoren zonder moeite doe je ook met dit zalige zalmhapje. Behalve kruiden heb je slechts twee ingrediënten nodig: zalm en kruidenkaas. Takje dille erbij, prikker erin en die punten zijn binnen.

Naar het recept

10. Krokant witloof met ricottamousse, dille en gerookte zalm

Met het witloofbootje kun je alle kanten uit, terecht een hapjesklassieker dus. Moderniseer de oldschool amuse met deze topcombinatie: ricottamousse en zalm.

Naar het recept

Meer recepten: 
– Asperge op kop: 30 recepten voor dé voorjaarsklassieker 
– Timesaver bij terrasweer: 10 recepten voor een bakplaatdiner
– Taco Thursday: 14 recepten voor de lekkerste tacovulling 
– Lentefeestje: 10 klassieke gerechten om het voorjaar te vieren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise