Provençaalse ovenschotel

  • Moeilijkheid

Voor 5 tot 6 personen:

100 gram borstspek

600 gram rundvlees van de voorbout

4 teentjes knoflook

1 kruidentuiltje

50 gram boter of reuzel

25 gram bloem

50 cl witte wijn

zout

peper

Garnituur:

400 gram verse tomaten

150 gram zwarte olijven

200 gram champignons

1 teentje knoflook

1 kruidentuiltje

30 gram boter

2 eetlepels suiker

zout

peper

Snijd het rundvlees in stukken. Schil de uien en snijd ze in grote stukken. Snijd het borstspek in reepjes en blancheer ze. Fruit ze daarna in de boter of reuzel in een stevige stoofpan die ook in de oven mag. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.

Fruit de stukken rundvlees en de uien in dezelfde pan gedurende 5 minuten. Bestrooi ze met bloem en blijf op een hevig vuur roeren tot alles mooi bruin is. Neem de pan van het vuur en begiet het vlees met de witte wijn. Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten op hoog vuur doorkoken. Breng lichtjes op smaak met zout en peper. Voeg het geperste knoflook en het kruidenbuiltje toe. Bedek met water. Dek de pan af en laat gedurende twee en een half uur sudderen in een hete oven (th. 7, 200°C).

Garnituur: Schil de tomaten, verwijder de pitjes en snijd of prak het vruchtvlees. Fruit dit met het geperste knoflookteentje en het kruidenbuiltje in een pan even op in wat boter. Voeg zout, peper en de suiker toe. Laat zonder deksel koken tot het water verdampt is. Maak de champignons schoon, snijd ze in stukjes en fruit ze in wat boter. Houd ze apart. Ontpit de olijven.

Schep het vlees uit de ovenpan. Neem het kruidentuiltje en het knoflook uit de tomatenpuree. Doe de tomaten en de opzijgehouden spekjes bij het vlees in een pan. Laat 10 minuten zachtjes sudderen, terwijl je af en toe roert. Voeg de olijven en de champignons toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Doe het vleesmengsel en de tomatensaus in een diepe serveerschotel. Verdeel de olijven en de spekjes mooi over de bereiding en serveer met aardappelen of verse pasta.

Tips: Als de olijven te zout zijn, moet je ze 8 minuten in kokend water leggen. Je kunt ook het borstspek eerst blancheren om het minder zout te maken. Als je die twee stappen overslaat, moet je bij de bereiding minder of helemaal geen zout gebruiken.

Leg de tomaten enkele ogenblikken in kokend heet water om ze gemakkelijker te kunnen pellen. Snijd ze in vieren, verwijder alle pitjes en snijd het vruchtvlees in stukjes om het dan fijn te snijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content