Kus van de juffrouw

2467705

Nodig voor ca. 20 koekjes:

Kus van de juffrouw

Nodig voor ca. 20 koekjes:

Voor de koekjes:

150 g boter, op kamertemperatuur

65 g kristalsuiker

30 g lichtbruine suiker

1 ei, op kamertemperatuur

300 g bloem

snuifje zout

30 g honing of gouden stroop

Voor het eiwitschuim:

50 ml water

75 g kristalsuiker

70 g eiwit

12 g gelatineblaadjes (= gewicht voor ze geweekt zijn)

Voor het chocoladelaagje:

250 g pure chocolade

Koekjes. Klop de boter luchtig en bleek. Meng er de suikers en het ei door. Voeg bloem en zout toe. Meng, zonder te kneden, tot een vast deeg. Verpak in plasticfolie, laat ca. 20 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Bestuif het werkblad met bloem, rol het deeg uit tot enkele millimeters dikte. Steek er met een vormpje rondjes uit. Schik ze met wat tussenruimte op de bakplaten. Doorprik de cirkels met een vork om te voorkomen dat ze te veel rijzen. Bak de koekjes in ca. 10 minuten goudbruin. Laat volledig afkoelen op een rooster. Borstel een dun laagje honing of stroop op de koekjes.

Eiwitschuim. Laat de gelatineblaadjes in koud water weken, zet apart. Breng het water met de suiker aan de kook. Klop de eiwitten op in een grote kom met een mixer op matige snelheid. Check de suikersiroop. Zet het vuur uit als ze een lichtbruine kleur heeft. Knijp de gelatineblaadjes uit, doe ze bij de suikersiroop, meng grondig. Klop de eiwitten verder op en giet er de suikersiroop in een dun straaltje bij. Klop verder tot de kom lauw aanvoelt.

Vul een spuitzak met effen spuitmond en spuit toefjes schuim op de koekjes. Zet een 15-tal minuten in de koelkast om het eiwitschuim te laten opstijven.

Chocoladelaagje: smelt 190 g chocolade in de microgolf tot een gladde saus. Voeg de resterende 60 g toe. Dat zorgt ervoor dat de couverture bij het afkoelen mooi zal blinken.

Afwerking: leg de afgekoelde negerzoenen op een rooster, overgiet met de gesmolten chocolade. Laat even uitdruppen. Zet terug in de koelkast om het chocoladelaagje te laten harden. Bewaar in een gesloten doos op kamertemperatuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content