Kruidige eendenfilet met oranjebloesem-honingsaus en pompoenpuree
Voor 4 :
Voor 4 :
2 eendenfilets van 350 g elk
mespunt Chinees vijfkruidenpoeder
50 g brunoise van wortel
50 g gesnipperde sjalot
3 el acaciahoning
4 dl kippenbouillon
sap van 1 clementine
enkele takjes tijm
50-75 g koude boter
1 el oranjebloesemwater
citroensap
enkele takjes waterkers
Voor de puree :
1 kg schoongemaakte pompoen
8 tenen knoflook
4 el zure room
1 el fijngehakte tijm
peper
zout
Maak eerst de pompoenpuree : snij de pompoen in stukken van gelijke grootte en pel de knoflook. Kook beide gaar in gezouten water, giet af en laat goed uitlekken. Pureer de pompoen en knoflook met de zure room en kruid met peper en zout. Roer er de tijm door en hou warm.
Snij de vetlaag van de eendenfilets in met een scherp mes en bestuif met het vijfkruidenpoeder. Kruid met peper en zout, en bak de eendenfilets 5 minuten op het vel op een matig vuur. Verwarm twee eetlepels van het vet in een andere pan en fruit de wortelen en sjalotten onder deksel. Draai de eendenfilets om, dek de pan af en bak nog 10 minuten op een laag vuur.
Doe de honing bij de groenten en laat karameliseren. Blus de pan met de kippenbouillon, het clementinesap en de tijm en laat inkoken tot een kwart. Giet de saus door een zeef en werk op met de boter in blokjes. Kruid met het oranjebloesemwater, enkele druppels citroensap, peper en zout.
Snij de eendenfilets in dunne plakjes en verdeel over 4 borden. Werk af met de saus en dien op met de pompoenpuree en waterkers.
kooktijd : 40′
Vrij gemakkelijk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier