Lentefeestje: 10 klassieke gerechten om het voorjaar te vieren

Zo onvoorspelbaar het lenteweer, zo betrouwbaar de voorjaarsklassiekers. Met asperges, lamsvlees en natuurlijk veel eieren: deze klassieke gerechten kunnen niet ontbreken op om het even welk feestje.
Dé schotel voor je koud buffet, een blikvanger voor de familiebrunch of hoogtepunt voor een chique lunch: deze tien klassieke gerechten passen bij elk lentefeest. Van simpele mimosa-eitjes en asperges op z’n Vlaams tot gebraad met groentekrans: tien feestelijke voorjaarsklassiekers.
10 klassieke lentegerechten
1. Asperges op Vlaamse wijze
Een absolute klassieker met de groente van het seizoen, bovendien overheerlijk en simple comme bonjour? Hier is het recept voor asperges à la flamande. Succes gegarandeerd.
2. Garnalencocktail
Fris, oldschool en altijd goed, als voorgerecht of bij een koude schotel: de garnaalcocktail. Serveer’m zoals vroeger in een brede champagnecoupe voor het ultieme retro-effect.
3. Oeufs en cocotte
Met eieren ‘en cocotte’ kun je eindeloos variëren. Deze variant met parmezaan en geroosterd spek staat chic op je ontbijt- of brunchtafel, maar dubbelt net zo goed als feestelijke entree.
4. Vogelnestjes met tomatensaus van Michaël Vrijmoed
Of beter: het familierecept van de Vrijmoed-clan. Vogelnestjes stonden er immers steevast op het menu bij de verjaardag van zijn vader, naar het recept van diens oma. Maar als de chef het goed vindt…
5. Gevulde eieren
De klassieker onder de klassieke gerechten. Het kleinste kind maakt ze klaar zonder ongelukken, en toch zegt niets meer lentezon dan deze vrolijke mimosa-eitjes. Snel klaar en mooi op een buffet of als voorgerecht.
6. Lamsbout
Met een lamsbout bedien je een groot gezelschap, ideaal als je een tienkoppig diner plant. Of als je houdt van restjes: zo’n koude plak is de volgende dag ook heerlijk met mayonaise.
7. Garnaalkroketten
De garnaalkroket is een vaste waarde, het hele jaar door, maar in de voorjaarszon smaken je perfect gefabriceerde kroketten nog net iets feestelijker.
8. Rosbief met groentekrans en kroketten
Ooit werd rosbief met groentekrans steevast als hoofdgerecht geserveerd bij alle feesten. Nu is het perfecte moment aangebroken voor eerherstel.
9. Koninginnehapje
Ook een vol-au-vent misstaat niet op de feestdis. Neem er je tijd voor, en de lekkerste kip, en je bent alvast zeker van het enthousiasme van je gasten.
10. Rog meunière
Een topgerecht voor visliefhebbers, maar een recept met een Franse naam klinkt natuurlijk altijd alsof het feest is. Dat deze meunièresaus om een kakelvers eitje vraagt, houdt de voorjaarsvibes erin.
Lees ook:
– Zomertijd? Skip het ontbijt: 40 recepten voor de brunch
– Sluitstuk: 10 feestdesserts die zichzelf al bewezen hebben
– Straffe binnenkomer: 10 voorgerechten waar je altijd mee scoort
– Zo een dag: 12 recepten voor tiramisu
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier