Gravad lax met honing-mosterdvinaigrette

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept. © iStock
  • Moeilijkheid

Dit is een traditioneel Scandinavisch recept met gemarineerde zalm, dille en een mosterdsausje. Het wordt geserveerd als hapje bij het aperitief of als voorgerecht.

Voor 4 personen

1 stuk zalmfilet op vel van 500 g

2 el grof zeezout

1 el demerarasuiker

1 bos verse dillebrood naar keuze

Voor de saus

1 el mosterd

1 el honing

1,5 dl zonnebloemolie

2 el fijngehakte dille

zwarte peper van de molen en zout

Bereiding

1. Snijd onreinheden van de zalm en trek met een pincet alle resterende graten eruit. Leg in een kom. Meng zout met suiker, wrijf het visvlees ermee in. Kneus de dille en leg op de vis. Druk goed aan, dek af met aluminiumfolie en leg een gewicht erop. Zet minimum 1 dag in de ijskast.

2. Meng mosterd en honing en klop straalsgewijs de olie eronder. Voeg fijngehakte dille toe, kruid met peper en zout.

3. Wrijf dille, zout en suiker van de zalm en snijd in plakken van minimum 5 mm dik, van boven naar beneden. Lepel de vinaigrette rondom en serveer met brood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content