Ingrediënten

Nodig voor vier personen:

 • 800 g gehakt (kalfs & varkens)
 • 3 eieren
 • 3 soeplepels paneermeel of 3 geplette beschuiten
 • 1 middelgrote ui of een paar sjalotten
 • muskaatnoot
 • peper
 • zout
 • boter
 • 1 kg noordkrieken (opgelegde krieken zijn ook in de handel verkrijgbaar en zijn doorgaans van goede kwaliteit. Koop voor 4 personen een bokaal van 3/4 l of 1 l)
 • 250 g kristalsuiker
 • 1 citroen en/of 1 glaasje jenever (5 cl)

Het gehakt mengen met de hele eieren, het paneermeel, de zeer fijn gesneden ui of sjalot en kruiden naar smaak met muskaatnoot, peper en zout. Dan frikadellen maken : d.i. bolletjes van 3 à 4 cm doormeter tussen de palm van de handen en draaien tot ze mooi rond zijn.

Suikersiroop maken : de suiker in 3/4 l water opzetten en verwarmen. Roeren met een houten lepel. Opletten met spatten en druppels want de kooktemperatuur gaat boven de 100 graden en het mengsel kleeft en kan erge brandwonden veroorzaken. Suikersiroop is ook in flessen in de handel verkrijgbaar als u het werkje liever niet zelf doet.

We doen de gewassen krieken in een grote pan met dikke bodem en overgieten ze met de suikersiroop tot ze net onder staan. Eventueel bijvullen met wat water. Heel langzaam tegen het kookpunt aan pocheren tot de krieken zo gaar zijn dat ze gemakkelijk loskomen van de pit. Niet laten stuk koken ! Helemaal op het laatste het sap van 1 citroen bijvoegen en/of een glaasje jenever. Nog een paar keer voorzichtig omroeren en dan laten afkoelen in de schotel waarin ze op tafel zullen komen.

50 gram boter laten smelten in een pan die net groot genoeg is om alle frikadellen naast mekaar te kunnen leggen zonder dat ze mekaar raken. De frikadellen langs de buitenkanten dichtschroeien en wat kleur geven. Ze daarna heel langzaam op een klein vuur tot in de kern laten gaar worden. Regelmatig de frikadellen omkeren en van plaats veranderen in de pan want die is niet overal even heet. Dat duurt ongeveer 25 à 30 minuten. Er zal vrij veel vet uit de frikadellen lopen. Zorg ervoor dat het vuur zo geregeld is dat het niet kan verbranden maar wel hoog genoeg om te blijven bakken. Als het gehakt té veel vet bevat, moet er een deel uit de pan gegoten worden. De frikadellen moeten immers bakken, niet koken in eigen vet !

De frikadellen uit de pan halen en laten uitdruppen op keukenpapier. Ze op de dienschotel schikken en opdienen als ze nog lichtjes warm zijn, tegelijk met de lauwe krieken in siroop. (De krieken desnoods terug opwarmen.)

Frikadellen met krieken worden ook dikwijls koud gegeten. Wel liefst niet koud uit de koelkast opdienen. Eerst wat op kamertemperatuur laten komen.

Bij dit gerecht wordt wit brood en boter opgediend.

Het gehakt mengen met de hele eieren, het paneermeel, de zeer fijn gesneden ui of sjalot en kruiden naar smaak met muskaatnoot, peper en zout. Dan frikadellen maken : d.i. bolletjes van 3 à 4 cm doormeter tussen de palm van de handen en draaien tot ze mooi rond zijn.Suikersiroop maken : de suiker in 3/4 l water opzetten en verwarmen. Roeren met een houten lepel. Opletten met spatten en druppels want de kooktemperatuur gaat boven de 100 graden en het mengsel kleeft en kan erge brandwonden veroorzaken. Suikersiroop is ook in flessen in de handel verkrijgbaar als u het werkje liever niet zelf doet.We doen de gewassen krieken in een grote pan met dikke bodem en overgieten ze met de suikersiroop tot ze net onder staan. Eventueel bijvullen met wat water. Heel langzaam tegen het kookpunt aan pocheren tot de krieken zo gaar zijn dat ze gemakkelijk loskomen van de pit. Niet laten stuk koken ! Helemaal op het laatste het sap van 1 citroen bijvoegen en/of een glaasje jenever. Nog een paar keer voorzichtig omroeren en dan laten afkoelen in de schotel waarin ze op tafel zullen komen.50 gram boter laten smelten in een pan die net groot genoeg is om alle frikadellen naast mekaar te kunnen leggen zonder dat ze mekaar raken. De frikadellen langs de buitenkanten dichtschroeien en wat kleur geven. Ze daarna heel langzaam op een klein vuur tot in de kern laten gaar worden. Regelmatig de frikadellen omkeren en van plaats veranderen in de pan want die is niet overal even heet. Dat duurt ongeveer 25 à 30 minuten. Er zal vrij veel vet uit de frikadellen lopen. Zorg ervoor dat het vuur zo geregeld is dat het niet kan verbranden maar wel hoog genoeg om te blijven bakken. Als het gehakt té veel vet bevat, moet er een deel uit de pan gegoten worden. De frikadellen moeten immers bakken, niet koken in eigen vet !De frikadellen uit de pan halen en laten uitdruppen op keukenpapier. Ze op de dienschotel schikken en opdienen als ze nog lichtjes warm zijn, tegelijk met de lauwe krieken in siroop. (De krieken desnoods terug opwarmen.)Frikadellen met krieken worden ook dikwijls koud gegeten. Wel liefst niet koud uit de koelkast opdienen. Eerst wat op kamertemperatuur laten komen.Bij dit gerecht wordt wit brood en boter opgediend.