Voor de lauwe bouillon versie:
2 soeplepels gedroogde morieltjes
2 soeplepels gedroogd eekhoorntjesbrood
1 preisteel
Â1/2 wortel
Takje tijm
Paar schijfjes mager spek
Diepvrieserwtjes
Porto
Voor de koude en warme versie:
Â1/2 l room
Volle melk
1 bosje verse munt
Diepvrieserwtjes
5 schijfjes lardo di colonata
Wit toastbrood
Olijfolie
Look
Peper en zout
b>Voor de eerste versie
Kippenbouillon opzetten
TIP: Kippenbouillon op voorhand maken
Water opzetten
Een hele wortel, ui, prei, peperbollen en zout toevoegen
Karkas van kip toevoegen en 2 tot 3u laten trekken
Afkoelen in frigo en vetlaag eraf nemen
Opnieuw kort even laten inkoken
Gedroogde champignons (morieltjes en eekhoorntjesbrood), een takje tijm en een stukje mager spek toevoegen aan de bouillon
TIP: Morieltjes op voorhand in water laten trekken, om het overtollige zand te verwijderen
Wortel schillen en in schijfjes snijden. Prei kuisen en in ringen snijden. Wortel en prei toevoegen aan de bouillon.
Bouillon laten trekken en scheutje Porto toevoegen.
Bouillon door een zeef gieten en aan het vocht dat overblijft, diepvrieserwtjes toevoegen.
Voor de tweede en derde versie
Breng de room en de melk (verhouding room/melk: 2/3 room en 1/3 melk) aan de kook in twee verschillende kookpotten.
Munt toevoegen aan één van de twee kookpotten
Diepvrieserwtjes toevoegen aan beide kookpotten.
Ondertussen: wit toastbrood in kleine blokjes snijden (korstjes eraf!) en afbakken in olijfolie met een paar teentjes knoflook. Op smaak brengen met zout en peper.
TIP: paar teentjes look pletten met een mes en met pel eraan in de pan
De inhoud van de eerste kookpot (met munt) mixen in blender en daarna door zeef passeren. Enkel het vocht dat overblijft gebruiken = erwten-muntsoepje.
Op smaak brengen met zout en peper.
TIP: muntsoepje in frigo/diepvries plaatsen ter afkoeling om koud te serveren (zeker in de zomer)
De inhoud van de tweede kookpot (zonder munt) mixen in blender en daarna door zeef passeren. Enkel het vocht dat overblijft gebruiken = erwtensoepje.
Lardo di colonata in kleine stukjes snijden en toevoegen.
TIP: geen zout nodig, lardo di colonata geeft al van zichzelf een erg zoute smaak af
Presentatie
Drie gelijke potjes met elk een versie van de erwtensoep erin.
Broodcroutons apart erbij serveren
Muntsoepje afwerken met dunne reepjes munt als decoratie
! Eventueel de drie versies ook in temperatuur laten verschillen:
1. kippenbouillon met (diepvries)erwtjes: lauw serveren
2. muntsoepje: ijskoud serveren
3. traditionele erwtensoep waarin we spek vervangen door Lardo di Colonnata: warm serveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier