Een trio van erwtensoep: kippenbouillon met (diepvries)erwtjes – muntsoepje – traditionele erwtensoep met Lardo di Colonnata

  • Moeilijkheid

Voor de lauwe bouillon versie:

2 soeplepels gedroogde morieltjes

2 soeplepels gedroogd eekhoorntjesbrood

1 preisteel

Â1/2 wortel

Takje tijm

Paar schijfjes mager spek

Diepvrieserwtjes

Porto

Voor de koude en warme versie:

Â1/2 l room

Volle melk

1 bosje verse munt

Diepvrieserwtjes

5 schijfjes lardo di colonata

Wit toastbrood

Olijfolie

Look

Peper en zout

b>Voor de eerste versie

Kippenbouillon opzetten

TIP: Kippenbouillon op voorhand maken

Water opzetten

Een hele wortel, ui, prei, peperbollen en zout toevoegen

Karkas van kip toevoegen en 2 tot 3u laten trekken

Afkoelen in frigo en vetlaag eraf nemen

Opnieuw kort even laten inkoken

Gedroogde champignons (morieltjes en eekhoorntjesbrood), een takje tijm en een stukje mager spek toevoegen aan de bouillon

TIP: Morieltjes op voorhand in water laten trekken, om het overtollige zand te verwijderen

Wortel schillen en in schijfjes snijden. Prei kuisen en in ringen snijden. Wortel en prei toevoegen aan de bouillon.

Bouillon laten trekken en scheutje Porto toevoegen.

Bouillon door een zeef gieten en aan het vocht dat overblijft, diepvrieserwtjes toevoegen.

Voor de tweede en derde versie

Breng de room en de melk (verhouding room/melk: 2/3 room en 1/3 melk) aan de kook in twee verschillende kookpotten.

Munt toevoegen aan één van de twee kookpotten

Diepvrieserwtjes toevoegen aan beide kookpotten.

Ondertussen: wit toastbrood in kleine blokjes snijden (korstjes eraf!) en afbakken in olijfolie met een paar teentjes knoflook. Op smaak brengen met zout en peper.

TIP: paar teentjes look pletten met een mes en met pel eraan in de pan

De inhoud van de eerste kookpot (met munt) mixen in blender en daarna door zeef passeren. Enkel het vocht dat overblijft gebruiken = erwten-muntsoepje.

Op smaak brengen met zout en peper.

TIP: muntsoepje in frigo/diepvries plaatsen ter afkoeling om koud te serveren (zeker in de zomer)

De inhoud van de tweede kookpot (zonder munt) mixen in blender en daarna door zeef passeren. Enkel het vocht dat overblijft gebruiken = erwtensoepje.

Lardo di colonata in kleine stukjes snijden en toevoegen.

TIP: geen zout nodig, lardo di colonata geeft al van zichzelf een erg zoute smaak af

Presentatie

Drie gelijke potjes met elk een versie van de erwtensoep erin.

Broodcroutons apart erbij serveren

Muntsoepje afwerken met dunne reepjes munt als decoratie

! Eventueel de drie versies ook in temperatuur laten verschillen:

1. kippenbouillon met (diepvries)erwtjes: lauw serveren

2. muntsoepje: ijskoud serveren

3. traditionele erwtensoep waarin we spek vervangen door Lardo di Colonnata: warm serveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content