Crème caramel

  • Moeilijkheid

Wil je geen bittere karamel, zorg er dan voor dat hij niet te donker wordt.

Voor 4 personen

1/2 vanillestokje

500 ml volle melk

150 g fijne suiker

4 eieren

Bereiding

1. Zet de bakplaat in het midden van de oven en vul met warm water. Verwarm de oven voor op 160 °C. Splijt het vanillestokje en schraap er de zaadjes uit. Doe beide in een pannetje met de melk. Breng aan de kook en haal meteen van het vuur. Dek af en laat infuseren.

2. Doe intussen de helft van de suiker in een pannetje met zware bodem en voeg een scheutje water toe. Kook op een hoog vuur zonder te roeren in tot een goudbruine karamel. Haal van het vuur en giet de karamel in een bakvorm met antifkleeflaag. Draai met de vorm, zodat de karamel de hele bodem bedekt.

3. Klop de eieren met de rest van de suiker op tot een dikke, bleke massa. Giet er de warme melk geleidelijk aan bij en meng voorzichtig tot een homogene crème. Giet deze in de bakvorm en zet in het warmwaterbad. Bak 35 à 40 min. Test met een mes of de crème gaar is: het mes moet er schoon en vochtig uitkomen. Zet enkele uren koel weg.

4. Ga vlak voor het serveren voorzichtig langs de randen van de vorm met een mes om de crème los te maken en ontvorm de crème.

Tip: laat de karamel niet te donker worden, of hij wordt bitter. Het water voor een warmwaterbad mag nooit kokend heet zijn. Als je de crème in individuele ramequins maakt, laat dan 25 à 30 min. bakken in de oven. Vervang de verse vanille eventueel door 1 zakje vanillesuiker of de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content