Briochevlecht met amandel en citroen

© Isopix
  • Moeilijkheid

Ingrediënten

Voor één vlecht (ong. 15 porties)

500 g bloem, 21 g verse bakkersgist, 200 ml lauwe melk, 60 g suiker, 1 ei + 1 eidooier, 80 g vloeibare boter, 1 snuifje citroenzeste, 1 el vloeibare room, 2 el amandelschilfers

Bereiding

  1. Zeef de bloem in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Verkruimel daar de gist in en voeg de lauwe melk, 1 eetlepel suiker en een beetje van de bloem toe. Meng (echt kneden hoeft nu nog niet), dek af en laat 30 minuten rijzen.
  2. Voeg dan het ei, de boter, de rest van de suiker en de citroenzeste toe en kneed met de handen tot een glad deeg dat loskomt van de rand van de kom. Dek af en laat ongeveer 1 uur rijzen, het deeg zal in volume verdubbelen.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nogmaals luchtig door, verdeel het in drie porties en rol die tot lange rolletjes. Vorm daarvan een vlecht, plooi de uiteinden naar onderen en druk ze wat aan.
  4. Leg de vlecht op de bakplaat, dek af met een handdoek en laat nog 15 minuten rijzen.
  5. Klop de eidooier los met de room en borstel over de brioche. Strooi er de amandelschilfers over en bak 45 minuten in de oven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content