Boeren borsjtsj
Nodig voor vier :
Nodig voor vier :
1/2 savooienkool
1/2 knolselder
1 ui
2 rode bieten
1 prei
1 wortel
100 g mager spek
500 g vlees van rundsborst (runderlappen of doorregen stooflappen)
1 lepeltje tomatenpuree
1 dl azijn
1 l gevogeltebouillon
laurierblad
2 kruidnagels
een koffielepeltje komijn
peterselie
2 jeneverbessen
3 eetlepels verse of zure room
1 eetlepel fijngesneden dille
zout
peper
Het rundsvlees in ruim een liter koud water opzetten, aan de kook brengen en afschuimen. De groenten schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Het spek in blokjes snijden en deze uitbakken in een bakpan. De groenten in het spekvet fruiten, de tomatenpuree toevoegen en een paar minuten laten stoven. Overgieten met azijn en alles in de pan met het rundsvlees doen. De soep kruiden met peper, zout en de in een kruidenei of gaasje gewikkelde specerijen toevoegen. De soep een uur zachtjes laten sudderen, de specerijen verwijderen en de kruiding kontroleren. Verdeel de soep in diepe borden, versier met een toef slagroom of een lepel dikke, zure room en bestrooi met fijngesneden dille.
De soep kan worden gedikt met een roux van reuzel en bloem, die met bouillon wordt aangelengd. Men kan een hambeen met de soep mee laten koken en soms kookt men de laatste tien minuten gehakte venkel mee.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier