Pavé à la Leffe: Nieuwe Belgische abdijkaas

© gf

Het abdijbier krijgt nu ook zijn eigen bierkaas: Pavé à la Leffe. Vanaf april in de rekken.

Dat kaas en bier een perfect huwelijk vormen wisten we al langer. Volgende maand kunnen liefhebbers uitpakken met een nieuweling op de plank: eentje op basis van Leffe. Het is meteen ook de eerste kaas waarin het bier is verwerkt. Om naar uit te kijken dus.

Pavé à la Leffe, zoals hij werd gedoopt, is het resultaat van twee jaar zoeken naar het perfecte recept. Het combineert de kennis van de kaasmeesters van Savencia met het vakmanschap van de meesterbrouwers van Leffe, zo wordt omschreven in het persbericht.

Het verschil met vele andere bierkazen is dat deze Pavé niet werd gewassen in een badje met bier. Hier werd de kaas gemaakt met melk vermengd met Leffe, waardoor de kaas tot in het hart doordrongen is van de (subtiele) biersmaak. Geen sinecure, maar na een lange zoektocht naar het juiste evenwicht, heeft nu ook Leffe een bierkaas achter zijn naam.

Er komen twee varianten op de markt: de kaas met Leffe Blond en die met Leffe Bruin.

De ene heeft een lichte korst, ‘een blond hart met de subtiele smaak van kruidnagel en een lichte toets van bitterheid van de Leffe Blond’, klinkt het. Deze Pavé is het resultaat van vijf weken rijping in de rijpingskelder en is vanaf begin april verkrijgbaar in de betere kaaswinkels en in de kaasafdeling van grootwarenhuizen.

Voor de andere, de Pavé à la Leffe Bruin, moet je iets langer geduldig zijn. De abdijkaas is pas in november te degusteren. We kunnen al meegeven de smaakpapillen toetsen van karamel mogen verwachten. Hij ligt minstens vier maanden in de rijpingskelder en is dus belegen, en intenser qua smaak.

Pavé à la Leffe: Nieuwe Belgische abdijkaas

Nog een tip van het huis: Pavé à la Leffe komt grof in staafjes gesneden het best tot zijn recht. En geserveerd bij een Leffe. Om van te watertanden. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content