Opnieuw rampjaar voor Bordeaux: wijngaarden vernield door zware storm

De trieste aanblik van een wijngaard in Macau, bij Bordeaux, na het passeren van de storm. © AFP

Duizend hectaren wijngaarden in de regio Bordeaux en Cognac zijn afgelopen weekend erg zwaar getroffen door hagelbuien. Boeren spreken van verliezen tot negentig procent.

Soms heb je geen glazen bol nodig om de toekomst te zien. Om te weten hoe de Côtes de Blaye, Côtes de Bourg en Haut-Médoc 2018 zullen zijn bijvoorbeeld, volstaat het om een blik te werpen op hoe de wijngaarden ten noorden van Bordeaux erbij liggen nadat er een hevig onweer passeerde.

De wijnstruiken stonden op het punt om te gaan bloeien, maar hagelbollen zo groot als duiveneieren maakten korte metten met ontluikende bladeren en bloemtrosjes. Sommige wijngaarden zijn helemaal verwoest. Voor veel getroffen wijnboeren zit het erop voor dit jaar en het ziet er zelfs naar uit dat de storm zich volgend jaar ook nog zal laten voelen in de opbrengst, omdat verschillende wijnranken tot in het hout zijn geraakt.

Intussen is de eindbalans gemaakt: bijna 7.100 hectare is beschadigd in de regio van Bordeaux, in het iets noordelijker gelegen bekken van Charente-Cognac gaat het om meer dan 10.000 hectare. Dat hebben de beroepsverenigingen maandagavond laat laten weten. In elk van de twee wijngebieden is 3.500 hectare voor meer dan 80 procent beschadigd.

Slechte jaren

De zware tegenslag komt bovenop een slecht vorig jaar, waarbij de regio te lijden had onder vorst. Toen was de schade zelfs nog groter, aldus Hervé Grandeau, voorzitter van de Fédération des grands vins de Bordeaux. ‘We hebben het vandaag over vier à vijf procent van de Bordelese wijngaarden die getroffen zijn, en niet de helft zoals vorig jaar.’

De Bordelese wijngaarden zijn samen goed voor 114.000 hectare. De vorst van vorig jaar trof goed 60.000 hectare. In vergelijking met het jaar ervoor lag de oogst in 2017 veertig procent lager. Toch zullen ‘de boeren in de regio veel steun en onderlinge solidariteit nodig hebben’, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content