Nieuwe Knack Restaurantgids bekroont sterrenchef Bert Meewis voor uitzonderlijke carrière

De Knack Restaurantgids 2013-’14 bekroont Bert Meewis van restaurant Slagmolen (Opglabbeek) met een Gouden Garden voor zijn uitzonderlijke carrière.

De nieuwe Knack Restaurantgids is uit! Het naslagwerk, dat om de twee jaar verschijnt, telt ruim achthonderd restaurants en bekroont zeven getalenteerde koks met een Gouden Garde.

De Knack Restaurantgids bestaat sinds 1993 en behoorde vanaf de eerste uitgave tot de best verkopende restaurantgidsen. Daar is tot op vandaag geen verandering in gekomen.

De nieuwe uitgave omvat een selectie van meer dan achthonderd eethuizen, alfabetisch geklasseerd per postnummer en voorzien van objectieve informatie en ongebonden, redactionele commentaar. De meest typerende eethuizen zijn ook ondergebracht in handige categorieën, zoals Beste Koop, Jong Talent, Streekkeuken, Inventief, Business, enz.

Aan de beste koks en hun keukens werden één tot vijf Gardes toegekend. Zeven getalenteerde topkoks kregen een Gouden Garde als grootste onderscheiding.

Gouden Garde met diamanten voor Bert Meewis

Sterrenchef Bert Meewis van restaurant Slagmolen in Opglabbeek werd gelauwerd met een ‘Gouden Garde met diamanten’ voor zijn uitzonderlijke carrière. Hij is het voorbeeld van een chef die bij de tijd is gebleven, maar zich nooit verloor in modieuze lichtzinnigheid. Meewis ging gewoon zijn eigen weg, wat op geen enkel moment een saaie middenweg is geweest.

Met deze onderscheiding treedt hij in de voetsporen van uitzonderlijke culinaire talenten als Geert Van Hecke, Peter Goossens, Pierre Wynants en Johan Segers, die eerder deze grote onderscheiding kregen.

Andere Gouden Gardes

Gouden Garde voor Beste Kok van het Jaar gaat naar Olivier Van de Meerssche van restaurant Appelsveer in Appels (Dendermonde). Vrouwelijke Chefkok van het Jaar is Viviane Verheyen van restaurant Le Zoute Zoen (Antwerpen). Jong Beloftevol Talent is Broes Tavernier van Restaurant ’t Vijfde Seizoen (Aalter).

De onderscheiding voor Inventieve Kok gaat naar Viki Geunes van restaurant ’t Zilte (Antwerpen). Gouden Garde voor Uitheems Restaurant van het Jaar is voor Restaurant Kamo van chef Tomoyasu Kamo (Elsene). Sommelier van het Jaar is Jan Rots van Brasserie Latem (Sint-Martens-Latem).

Naast de zeven Gouden Gardes kregen nog eens negen restaurants elk vijf Gardes ‘met felicitaties van de jury’: Couvert Couvert, De Karmeliet, Hertog Jan, Hof van Cleve, In De Wulf, L’Air du Temps, Nuance, Sea Grill, ’t Fornuis.

Keuken van de waarheid

Ook voor deze editie, 2013-2014, vormden de culinaire journalisten Pieter van Doveren en Jan Van Hemeledonck, die helaas net voor de verschijning overleed, opnieuw een team. In de nieuwe gids wordt ingespeeld op nieuwe behoeften.

Het horecalandschap is constant onderhevig aan veranderingen, die inspelen op nieuwe situaties en nieuwe behoeften. Na het moleculaire gegoochel en de grote verwarring, waarbij niemand nog wist wat er op het bord lag, is het rijk vandaag aan een nieuwe lichting koks. Zij promoten de keuken van de waarheid: doorzichtig en zuiver.

Eten mag weer ogen en smaken naar wat het is. Klassieke regels en beproefde combinaties komen in geactualiseerde versie bovendrijven.

Eenvoud is de regel
Jonge koks houden alles zo eenvoudig mogelijk, via eenheidsprijzen, een beperkte spijskaart en pure kookkunst. De kok van vandaag benadert het product met respect voor intrinsieke waarden: hij bereidt de vis aan de graat, houdt het vlees aan het bot, braadt het gevogelte aan het karkas en bereidt de groenten in hun geheel in eigen jus. De tijd van het gepriegel met puntjes, stipjes en strepen en van onbetaalbare luxeproducten ligt achter ons.

De auteurs beseffen dat iedereen zijn gading moet kunnen vinden. Zij namen diverse eetstijlen op, waarbij de voorkeurshuizen duidelijk naar voren werden gebracht. Naast gastronomische restaurants komen bistro’s, brasseries en de beste exotische eethuizen aan bod.

Knack Restaurantgids Vlaanderen-Brussel & Beste Adressen in Wallonië. Uitg. Roularta Books. 22,95 euro. Te koop in de boekhandel en via www.mediaclub.be. De gids is ook verkrijgbaar in een luxebox met een fles champagne Piper Heidsieck 75 cl. Exclusief bij Standaard Boekhandel voor 49,95 euro. Met de voordeelbon bij Knack van 28 november betaalt u 39,95 euro voor de box, 14, 95 euro voor de gids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content