Mixoloog Ben Belmans opent cocktailbar in Antwerpen

© Thinkstock

Gerenommeerd mixoloog Ben Belmans opent begin december ‘Bijou, Balls & Booze’, een nieuwe cocktailbar (met bruine kroeg-gehalte) op het Antwerpse Zuid.

Begin december kan je in de Graaf van Egmondstraat -in de populaire Antwerpse Zuidbuurt- terecht voor een verfijnde Gin Tonic , een uitzonderlijke spirit of een met vakmanschap bereide Cuba Libre. Ben Belmans, de eerste Belg met het prestigieuze WSET-diploma, opent er ‘Bijou, Balls & Booze’. “Ik doe al cocktailcatering en consultancy, maar daarin kan ik mijn ei niet volledig kwijt”, vertelt de gerenommeerde bartender.

‘Tapas-cocktails’ in een uitgelaten sfeer

‘Bijou, Balls & Booze’ wordt een bar die de heersende trend in cocktailbars wil doorbreken. “Cocktailbars worden vaak onterecht geassocieerd met snobisme. Ik wil, zonder ordinair te worden, het bruine kroeg-gehalte opkrikken”, licht Belmans toe.

De mixoloog zal zijn cocktails aanbieden in kleinere glaasjes dan men gewend is: “Onze highballs, klassieke- en aperitiefcocktails zullen ongeveer 60 procent van het gangbare volume bedragen. Zo willen we een soort van tapaservaring creëren voor de klant en kunnen we kwaliteit aan een lage prijs garanderen.”

Maar Bijou, Balls & Booze draait niet puur om cocktails. “We bieden ook -per centiliter- een aantal heel uitzonderlijke spirits aan die je in België niet zomaar kan verkrijgen. En er zal een klein assortiment aan champagne op de kaart staan.”

Ijsballen in een Antwerps ‘frakske’

Dat de naam van de zaak, gevestigd in de diamantstad, begint met ‘Bijou’ is niet toevallig. “Bijou is een klassieke cocktail van eind 19e eeuw op basis van gin, vermout, en chartreuse. Drie dranken met de kleur van een edelsteen, en dat in de diamantstad.”

Wat dit cocktailpaleis nog unieker maakt is dat de drankjes op ijsballen worden geserveerd, in plaats van blokken. Daar is, buiten het esthetische aspect, ook een kwalitatieve verklaring voor. “Bij ijsballen heb je meer controle over de temperatuur. Een Gin Tonic bijvoorbeeld is op z’n best bij drie graden Celsius. Die temperatuur is moeilijk constant te houden, maar is gemakkelijker te controleren met ijsballen. IJs werkt op oppervlakten, niet op massa en een bal neemt minder oppervlakte in beslag”, verduidelijkt de deskundige.

Met wat geluk kan je Belmans zelf aan het werk zien in ‘Bijou, Balls & Booze’: “Ik probeer minstens één keer per week zelf achter de bar te staan, want dat is eigenlijk wat ik het liefste doe.” (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content