Met deze Belgische app roep je voedselverspilling een halt toe

Marijke en Ellien © Facebook

Rekub wil met hun gloednieuwe app een platform aanbieden tussen handelaars met voedseloverschotten en de consument met engagement. Voedselverspilling tegengaan én besparen, wie kan daar nu tegen zijn?

Rekub is een initiatief van Ellien Stinissen en Marijke De Jongh, waarmee ze de voedselverspilling in ons land aan de kaak stellen. Ze openden in het verleden al pop-up restaurants, waar gekookt werd met voedseloverschotten. De dames brachten nu ook een app op de markt, die consumenten vertelt waar ze producten met korting kunnen kopen omdat de vervaldatum nadert. Lees hier ons interview met Ellien en Marijke over hun duurzame insteek.

Ieder jaar wordt er wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton voedsel weggegooid, één derde van het geproduceerde voedsel. In Vlaanderen wil dat zeggen dat we per persoon zo’n 314 tot 372 kilogram verspillen. Dat zijn behoorlijk hoge bergen verspild voedsel. Marijke De Jongh (30) en Ellien Stinissen (31) startten daarom Rekub, een initiatief tegen voedselverspilling.

Door IntoApps lieten ze een app ontwikkelen die de consument toont in welke winkels er voedsel te redden valt. De lokale handelaars plaatsen er hun overschotten aan tegen een gereduceerde prijs. Het is dus een win-winsituatie: de consument kan tegen een zacht prijsje voedsel aankopen, de handelaar geraakt van zijn of haar overschotten af en hoeft deze niet weg te gooien.

Rekub is momenteel enkel beschikbaar in de regio Antwerpen, maar de oprichters zijn handelaars aan het rekruteren in Gent en Brussel. Er bestaat zowel een versie voor Android als een iOS-app.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content