Megavino zet dit jaar Elzas in de kijker

Op de 17de editie van de wijnbeurs Megavino, van 23 tot 26 oktober in Brussels Expo, staat dit jaar de Elzas centraal.

De keuze viel op de Elzas omdat “het een best aantrekkelijke affiche is, want wie Elzas zegt denkt meteen aan vooral schitterende witte wijnen, zowel droog als zoet, van bekende druivenrassen als pinot blanc, pinot gris, muscat, riesling en gewürztraminer”. “Of aan bubbels want de Crémant d’Alsace is de best verkochte crémant in ons land”, legt organisator Alain Bloeykens uit.

De Elzas ligt ingesloten tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. De regio is goed voor 5.500 hectare wijngaarden, 4.200 wijnboeren, een jaarlijkse productie van 150 miljoen flessen en een omzet van 513 miljoen euro of 40 procent van de totale landbouwactiviteiten in de Elzas.

Tijdens de vier dagen durende beurs organiseert de wijnregio verschillende proeverijen die van commentaar worden voorzien door wijnbouwers en -makers, evenals workshops en foodpairing. Vorig jaar waren alle ogen nog gericht op Portugal. Toen kwamen er 28.000 bezoekers opdagen.

Dit jaar hopen de organisatoren die opkomst te evenaren. Er nemen in 2015 maar liefst 430 exposanten deel, afkomstig uit 35 verschillende wijnlanden. Een opmerkelijke nieuwkomer is Libanon dat om en bij de 20 wijnbouwers telt van wie er 19 naar Brussel komen, zegt Bloeykens. Ook Bosnië-Herzegovina, Turkije en Moldavië maken voor het eerst hun opwachting. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content