Le Tour du Vin: Dag 4, Seraing – Cambrai

Lotte Wolf, wijndirecteur van topchef Sergio Herman, selecteert voor elke etappe van de Ronde van Frankrijk een bijzondere wijn uit de streek waar de renners zich op dat moment bevinden. Vandaag: twee topwijnen in Belgisch bezit.

Le Tour du Vin: Dag 4, Seraing - Cambrai

Naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk kruipt de Nederlandse wijnsommelier Lotte Wolf in de pen, helemaal in teken van het edele vocht. Voor haar blog Tour du Vin fietst ze langs de wijngaarden en selecteert ze elke tourdag een bijzondere wijn uit de streek waar de renners zich op dat moment bevinden.

Dag 4: Seraing – Cambrai

We drinken: Mâcon-Pierreclos ‘le Chavigne’ van Guffens-Heynen en Vieux Chateau Certan, pomerol, Jacques Thienpont

Kasseien!!! Welkom in Frankrijk… Deze dag een zeer zware rit, deels over de alom gevreesde kasseien. De Tourrenners rijden tijdens deze meer dan 200 kilometer lange rit 7 keer over een strook kinderkopjes. Om de pijn in de billen te verzachten is er maar een medicijn: een glas goede wijn. Vandaag hebben we zelfs 2 topwijnen! Net zoals gisteren fietsen we door Belgische wijngaarden, maar vandaag bevinden die zich in Frankrijk. Want de beste wijngaarden in Belgisch bezit vind je in Frankrijk.

Een bordeaux die met kop en schouders boven zijn soortgenoten uitsteekt is de Château le Pin. De Belgische eigenaren van deze mooie pomerol, de familie Thienpont, bezitten ook de Vieux Château Certan. Eveneens een echte topper! Liever wit? Dan gaan we vandaag naar de Bourgogne. De Mâcon-Pierreclos Le Chavigne van Guffens-Heynen is een heerlijke, superrijke chardonnay. Voor nu een waardig vaarwel aan België.

Santé

Le Tour du Vin: Dag 4, Seraing - Cambrai
© gf

De chateaus van Thienpont

Heb je nog een Château Le Pin liggen in je wijnkelder? Vandaag is het een uitstekende dag om hem te ontkurken. Maar niet iedereen heeft dat voorrecht. Ik ook niet. En ook de wijnen van Vieux Château Certan liggen niet in ieders zijn kelder. Ook niet in de mijne, helaas… Maar ik heb nog wel een margaux van het Château Labegorce Zédé, ook van de familie Thienpont. In 2005 verkocht de familie het chateau, maar deze fles is nog gemaakt door Marcel Thienpont. De wijnen van dit chateau zijn ook zeker de moeite waard!

Eigenwijze wijnen uit Mâconnais

Jean-Marie en Maine Guffens-Heynen hebben een goede reputatie opgebouwd met hun rijke, natuurlijke en vooral eigenwijze wijnen uit de Mâconnais. Sinds 1997 bezitten ze ook een domein in de Vaucluse. Meteen na de aankoop herplantten ze de door de AOC (kwaliteitsaanduiding volgens de Franse wetgeving) voorgeschreven druivenrassen samen met de ‘illegale’ rassen chardonnay, roussanne, marsanne en viognier.

Zoals ik al zei: eigenwijs. En dat is nu juist een van de beste eigenschappen van een wijnmaker (lees: mens :-). De Vaucluse-wijnen hebben dezelfde stijl als de Mâconnais-wijnen van Guffens-Heynen. Rijp, rijk en zeer vlezig voor een witte wijn. Mooi meegenomen is dat ze betaalbaar zijn. Via Okhuysen.

Lotte Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content