Koffiedik kijken: wat met het koffiegruis?

© iStock

Ons dagelijks bakje troost zorgt voor een hoop koffiegruis dat snakt naar een tweede leven. Deze projecten halen alles uit het resterende zwarte goud.

Dubbele espresso

Koffiegruis omvormen tot een koffiekopje: wat een voorbeeld van circulaire economie! Voor de kopjes van het Duitse Kaffeeform wordt koffieafval opgehaald in Berlijnse bars om daarna gedroogd en verwerkt te worden. Het gruis wordt aan elkaar geplakt met natuurlijke polymeren en het materiaal is daarna zo stevig dat je het zonder zorgen kunt laten vallen en in de vaatwasser stoppen.

kaffeeform.com

Koffiedik kijken: wat met het koffiegruis?
© GF

Paddenstoelenchips

Koffiegruis zit vol mineralen, eiwitten en vitaminen, zelfs nadat we er al een kopje koffie mee hebben gezet. Om de voedingsstoffen uit deze reststroom te benutten, kweekt het Amsterdamse bedrijf Gro oesterzwammen op koffiedik. Van deze paddenstoelen maken ze burgers, kroketten en ook chips met een knisperende textuur die doet denken aan kroepoek.

gro-together.com

Koffiedik kijken: wat met het koffiegruis?
© GF

Lekker fris

Een kopje koffie achterover slaan maakt je ochtendkop helderder, en dat effect krijg je niet alleen als je het goedje drinkt. Zeepmerk SOOP ontwikkelde al zeep op basis van maar liefst twee restproducten: koffiegruis en sinaasappelschillen. Het eerste ingrediënt werkt als scrub en neutralisatie van onfrisse luchtjes, het tweede als lekker ruikende huidverzorging.

aworldofsoop.com

Koffiedik kijken: wat met het koffiegruis?
© Soop

Verlichtend

Hier brandt de lamp! Ontwerper Raúl Lauri bedacht met koffiedik als basis het nieuwe materiaal Decafé, waarmee hij al vier lampen en een schaal ontwikkelde. Het circulaire idee is al beloond met enkele designprijzen.

Decafe.es

Koffiedik kijken: wat met het koffiegruis?
© Raúl Lauri

Koffiegruis nóg sneller hergebruiken? Strooi dan eens wat tussen je terrasplanten als meststof of spoel het gewoon door je gootsteen, in plaats van die een onderhoudsbeurt te geven met chemische ontstopper. Een andere mooie toepassing is het opnieuw gebruiken in de keuken. Net zoals je hele groenten zoals kool of knolselderij kan verpakken in een zoutkorst en zo in zijn geheel garen in de oven, lukt dat immers ook met koffiegruis. Om van te blijven genieten dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content