Menù del Giorno: de vijftien beste Italiaanse restaurants in Brussel

© Getty Images
Katrien Huysentruyt Journalist
Mare Hotterbeekx Journalist & Chef Online

Brussel heeft een Italiaans restaurant voor elk humeur en elk moment van de dag. Dat weten we, want we testten er al een heel aantal uit. Deze plekken kunnen we sindsdien niet meer uit ons hoofd zetten. Allora

Versgedraaide pasta, geurige pizza’s en uitgelezen secondi, van witgesteven linnen tot cucina casalinga: wie Italiaans wil eten in Brussel, gaat best bij deze 15 toppers op restaurant.

Pizzaria Biga, Schaarbeek

Goede restaurants zijn in Schaarbeek dun gezaaid, dus het is weinig verwonderlijk dat deze nieuwkomer aan het Colignonplein vlotjes volzet geraakt. Je eet hier authentieke Napolitaanse pizza’s en kiest tussen klassiek of origineel beleg. Het interieur is minstens even kleurrijk als de gerechten en in de zomer kan je heerlijk buiten eten op een van de twee terrassen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Osteria Romana, Brussel

Dit is zeker niet de meest doorsnee Italiaan in het rijtje. Je eet hier in een vrij luxueuze setting: een smal, oud herenhuis met een classy, vrij donker interieur en gouden plafonds. De menu- en cocktailkaart is weldoordacht en verfijnd, maar het paradepaardje is de pasta carbonara, die recht van het vuur in de pan zelf geserveerd wordt. Heel veel beter vind je niet in onze hoofdstad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bistro Nazionale, Elsene

Tradionele Italiaanse bistrogerechten, een Instagram-proof interieur en voortreffelijke cocktails: zie daar de drie ingrediënten voor een geslaagd avondje uit. Het menu is afgestemd op de seizoenen, op zondag kan je hier heerlijk en betaalbaar brunchen. Reserveren is wel aan te raden, want het loopt snel vol. Deze zaak is familie van de Cocina-restaurants, maar serveert andere gerechten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mangiavino, Vorst

Microbistro met een radicaal menu, op basis van antipasti en pasta van de dag, bereid volgens de inspiratie van het moment. Mangiavino leert ons weer te genieten van simpele maar verrassende producten en natuurlijke Italiaanse wijnen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Marcella, Brussel

Dé topper onder de smakelijke pizza’s in Napolitaanse stijl – denk: stevig aan de randen, zacht in het midden – is de Bottarga, met een mooie mix van gele Giallo-tomaten, romige stracciatella en gedroogde viskuit. Plus: de kaart met de Italiaanse natuurwijnen is misschien wel de meest uitgebreide in Brussel.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Frasca, Elsene

Italiaanse volkskeuken met dagverse en authentieke ingrediënten. De delicatessenzaak annex pasta-atelier en wijnwinkel transformeert ’s avonds in een fraschetta – het soort laagdrempelige eetplek dat vooral in Midden-Italië heel populair is.

Restaurant Racines, Elsene

Opnieuw een Italiaans restaurant slash kruidenierswinkel. Racines, vlakbij Flagey, heeft een duurzame missie: lokale ingrediënten, natuurwijnen, zo weinig mogelijk CO2-uitstoot (en dus geen vlees).

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nona Pasta, Brussel

Onder de baseline ‘Italian cooking – organic Belgian ingredients’ wordt hier enkel pasta geserveerd. Gelukkig voor de liefhebbers is er een paar deuren verder ook Nona Pizza. De pizzeria is erkend door de Associazione Verace Pizza Napoletana: hét keurmerk voor echte Napolitaanse pizza.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dolce Amaro, Brussel

Smakelijke Italiaanse gerechten van een authentieke, landelijke eenvoud in de ongedwongen sfeer van een echte trattoria. Pluspunt bij goed weer is de ruime stadstuin.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Miranda, Brussel

Italiaanse keuken met een creatieve aanpak, ver van de toeristische clichés en ambassadeurs voor de keuken uit Basilicata, een Zuid-Italiaanse regio vol culinaire specialiteiten en karaktervolle wijnen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Moni, Sint-Gillis

Geen met truffelolie overgoten klassiekers, wél hoogstandjes volgens het cantinagastronomica-principe. Francesco Rubino leerde de knepen van het vak bij Gualtiero Marchesi – de chef die de nieuwe Italiaanse keuken lanceerde en zelf zijn Michelinsterren inleverde.

Pizza Fresca, Sint-Gillis

Linguine, papardelle, penne… Bij Fresca komt er elke dag wel iets anders uit de pastamachine gedraaid. De eenvoudige verse keuken komt perfect tot haar recht in het sobere interieur met een toefje humor.

Standard, Sint-Gillis

De Antwerpse zuurdesempizzaspecialist Standard opende, in een al even brutalistische lofty sfeer, een tweede zaak in het Brusselse. Op het menu: eigentijdse salades en pizza’s die je ter plaatse kan verorberen maar net zo goed kan meenemen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Caffe al dente, Ukkel

Een combinatie van salumeria, enoteca en osteria met de nadruk op kwaliteitsproducten. In het centrum van Brussel kun je terecht bij Gazzetta, van dezelfde eigenaars, volgens dezelfde formule.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Da Mimmo, Woluwe

Chique Italiaan, genre wit linnen en uitgebreide wijnkaart met Toscaanse toppers. De verse linguine al tartufo d’inverno is, net zoals de andere overheerlijke pasta’s, een echte aanrader.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content