Restaurant Racines (in Elsene): Italiaans met een missie
Brussel kent meer en meer eethuizen met een kruidenierswinkel. Racines, vlak bij het Flageyplein, is zo’n voorbeeld.
Racines opende begin 2014 in Elsene, vlak bij het Flageyplein, en valt in de smaak bij jonge mensen met idealen. De inrichting is eenvoudig en kaal, een beetje zoals een kantine met weinig comfort en een slechte akoestiek. Toch brengen de sfeer, de ongeordende stillevens, de nostalgische muziek en de zonnige smaken de bezoekers vlot over de Alpen.
Je komt binnen via de kruidenierswinkel waar je Italiaanse bioproducten (pasta, fruit, groenten, kaas, olijfolie, wijn) vindt. Ga je langs de open keuken door naar achter, dan kom je in het restaurant, het domein van Francesco Cury.
Hij schuift een stoel bij om de bereidingen uit te leggen, en vertelt uitvoerig over streekproducten en de kracht van grootmoeders keuken. Hij is begaan met de planeet en gebruikt ook lokale producten, zoals groenten van kleine kwekers uit het Brusselse, en makreel en ansjovis uit de Noordzee.
Dat er geen vleesgerechten zijn, is ingegeven vanuit de ethiek om de CO2-uitstoot tegen te gaan. De natuurwijnen komen wel uit ItaliĆ«. Ze worden rechtstreeks bij de producent ingekocht en zijn afkomstig van biodynamische landbouw. Dat alles definieert Racines’ identiteit.
Vennoot en chef-kok Ugo Frederico presenteert een beperkte keuze antipasti, primi piatti, secondi piatti en dolci. Er waren twee voorgerechten. Flan di zucca e crema di fossa of pompoenflan met saus van pecorino di Fossa (16 euro). Impepata di cozze als typisch Napels gerecht, bereid met Bouchot-mosselen in een kruidig sapje van witte wijn en mosseljus (16 euro). Beide gerechten waren smakelijk en goed gekruid, ook van prijs.
De hoofdgerechten waren : calamari alla diavola e topinambour of malse, pikante inktvis met aardpeer en ui uit de oven (26 euro) en lasagne con porcini e butternut, met paddenstoelen en pompoen (18 euro).
We sloten af met een verbazend lekkere kermiskoek, opgediend met een crĆØme van witte chocolade en gemalen koffiebonen (8 euro).
Racines is een goed-humeur-adres, soms met muzikale optredens want het is ook een podium voor jonge artiesten. (PvD)
Keuken : 7
Decor: 7
Comfort: 5,5
Bediening: 6
Prijs/kwaliteit: 7
Adres Racines : Steenweg op Elsene 353, 1050 Brussel. Tel. 02 642 95 90. Kruidenier van 8 tot 22 u. Restaurant van 12 tot 14.30 en van 18.30 tot 22 u. Zaterdag en zondag gesloten.
1. Uitbaters p>
Sommelier Francesco Cury en kok Ugo Frederico werkten acht jaar samen in restaurant CibrƩo in Florence. Toen de baas het Teatro del Sale als culturele vereniging opende, sprong Francesco in als artistiek directeur en verantwoordelijke voor de communicatie. p>
2. Beste kaas p>
Francesco en Ugo kiezen de burrata di bufala van Casa Madaio als uitmuntende mozzarella. p>
Te koop in de winkel. p>
3. Toptomaten p>
De tomaten en afgeleide producten van de coƶperatieve Inserbo zijn voor Francesco en Ugo van absolute topkwaliteit. p>
De tomaten worden op 600 Ć 800 meter hoogte gekweekt op de hellingen van de Vesuvius. p>
De vruchten groeien op vulkanische bodem, vragen een lange rijping en zijn zacht en minder zuur van smaak. Te koop in de winkel. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier