Iepers restaurant maakt kans om beste nieuw restaurant van Europa te worden

© Daniel Geeraerts

Elk jaar bekroont de toonaangevende website Opinionated About Dining de beste restaurants wereldwijd. Voor het eerst is er ook een award voor het Beste Nieuw Europees Restaurant. Het Ieperse restaurant Souvenir is bij de negen kanshebbers.

Elk jaar maakt Opinionated About Dining, de invloedrijke website van de Amerikaan Steve Plotnicki, een Top 100 met beste restaurants ter wereld bekend. De lijst wordt opgesteld aan de hand van de opinie van enkele duizend fijnproevers die de hele wereld rondreizen om te tafelen, samen goed voor meer dan 150.000 restaurantbeoordelingen.

Voor zijn klassement baseert OAD zich op statistische nauwkeurigheid, transparantie, kritische beoordelingen en een systeem waarbij de meningen gewogen worden naar gelang hun ervaring en expertise. Twee jaar geleden schopte ‘In de Wulf‘ van Kobe Desramaults het tot nummer één van de prestigieuze lijst, en mocht het zich per definitie een jaar lang het beste restaurant van Europa noemen.

Dit jaar reikt OAD een nieuwe award uit, die voor beste nieuwkomer. Enkel Europese restaurants die na 1 januari 2013 de deuren openden en dit jaar hun debuut maakten in de Top 100 van OAD, kwamen in aanmerking. Dat zijn in totaal negen zaken, waaronder één Belgisch adres: ‘Souvenir‘, de topzaak van de IJslandse chef-kok en Jong Keukengeweld Vilhjalmur Sigurdarson (foto), gelegen in Ieper.

Iepers restaurant maakt kans om beste nieuw restaurant van Europa te worden

In zijn keuken geeft Sigurdarson de hoofdrol aan groenten uit eigen streek. De vis is het product van duurzame visserij en het vlees komt van lokale producenten. Dat resulteert in puur smakende bereidingen, die subliem zijn door hun natuurlijke karakter. Op 23 mei weten we of hij er ook de gegeerde award voor Beste Nieuw Europees Restaurant mee wint.

Souvenir neemt het op tegen acht andere restaurants: Alchemist (Kopenhagen)

AM par Alexandere Mazzia (Marseille), Disfrutar (Barcelona), Lido 84 (Gardone Riviera), Meige d’Ete (Parijs), Pages (Parijs) en Seta (Milaan). De award wordt uitgereikt in Kopenhagen.

Iepers restaurant maakt kans om beste nieuw restaurant van Europa te worden
© /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content