Gentse barkeeper wint cocktailwedstrijd met originele gin

© /

‘Elke cocktail is een stukje kunst dat een verhaal vertelt en een bepaalde sfeer meegeeft’, zegt Maya Van Damme van de cocktailbar Old-Fashioned. Zij won de Belgische gincontest MIXLDN met een originele creatie met thee.

Deze week vond de Belgische finale van de internationale cocktailwedstrijd MIXLDN plaats in het Felix Pakhuis. Kunnen shaken, was niet genoeg. Er was vooral vakmanschap, skills en veel creativiteit mee gemoeid. Dus zakten ’s lands beste barmannen en -vrouwen af naar Antwerpen voor de contest.

De wedstrijd was geïnspireerd op de evolutie van Londen. Opdracht was een klassieke gincocktail van na 1950 heruit te vinden met Beefeater Dry en Beefeater 24 in verwerkt. Het drankje moest ook een link hebben met de Britse stad. Hier dus geen klassieke gin-tonic’s, maar originele drankjes met niet voor de hand liggende ingrediënten waarvoor de deelnemende barkeepers het onderste uit de kan haalden.

Gentse barkeeper wint cocktailwedstrijd met originele gin
© /

Een jury bestaande uit gin-experts beoordeelde op idee, aroma, evenwicht, karakteristieken van Beefeater en originaliteit. De lat lag hoog, maar er kon er maar een winnen, en dat was Maya Van Damme. De Gentse, werkzaam in cocktailbar Old-Fashioned, imponeerde met een twist van melk punch, genaamd Teatale.

‘Om er een typische Londense cocktail van te maken voegde ik er ook Earl Grey tea aan toe, wat sinds jaar en dag typisch Brits is. Om af te werken voegde ik er ook een zelfgemaakte citroentaartsiroop aan toe. Een echte Londense cocktail dus’, aldus de winnares uit de Arteveldestad. ‘Voor mij is elke cocktail een stukje kunst dat een verhaal vertelt en een bepaalde sfeer meegeeft’, zegt ze nog. Wie het kunstje wil overdoen kan dat met het recept hieronder.

Maya mag met haar winnende cocktail België vertegenwoordigen tijdens de internationale finale die eind januari in Londen doorgaat.

Ingrediënten

Beefeater 24

Earl Grey infusie

Zelfgemaakte siroop die aan citroentaart doet denken

Koekje voor afwerking

Serveren in theekopje

Ijs voor in de shaker (niet in het theekopje)

Bereiding cocktail Teatale

Vodka geïnfuseerd met thee: 10g Earl Grey tea met 100ml vodka (Absolut)

Siroop die aan citroentaart doet denken: zeste van 10 citroenen, 1l melk, 750g suiker en 3 koekjes

Mengen:

40 ml Beefeater, 8ml thee-vodka

20ml siroop van citroentaart

ijs

Goed schudden en zeven in een theekopje

Gentse barkeeper wint cocktailwedstrijd met originele gin
© /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content