Finse supermarkt wil af van voedselverspilling, start met happy hour

© Getty
Eva Kestemont
Eva Kestemont Journalist Weekend.be

Economisch ingestelde Finnen die het zonde vinden als voedsel wordt weggegooid, kunnen sinds kort terecht in de negenhonderd filialen van S-market. Vanaf 21u ’s avonds wordt daar immers met kortingen gesmeten.

Een derde tot de helft van al het geproduceerde voedsel ter wereld wordt weggooid. Soms omdat het niet aan de eisen van de supermarktconsument voldoet, soms omdat de marktprijs hoog moet blijven, soms omdat het slecht wordt alvorens het opgegeten kan worden. De Finse supermarktketen S-market wil nu een steentje bijdragen aan de strijd daartegen. Daarom verlaagt de winkel de prijzen van haar producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen vanaf negen uur ’s avonds. De kortingen lopen op tot maar liefst zestig procent.

Een lovenswaardig initiatief, al verschuift de uitdaging nu naar het kamp van de consument. Zal die zich, gestuurd door de enorme kortingen, laten verleiden om meer te kopen dan hij op kan en het voedsel daardoor thuis moeten weggooien?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content