‘Eetbaar ballenbad’ van de Gentse chef Olly Ceulenaere ‘beste schoolmaaltijd’

De Flemish Foodies hebben in een Gents schooltje gekookt. Het bordje met ronde groentjes en brood- en gehaktballetjes was volgens de kleuters de lekkerste en mooiste schoolmaaltijd.

Een ‘eetbaar ballenbad’, allerlei groentjes in ronde vormen gesneden met kleine brood- en gehaktballetjes, smaakt het lekkerst en oogt het mooist als schoolmaaltijd. Dat besliste een panel van negen Gentse kleuters maandag, nadat ze ook gerechten van topchefs Kobe Desramault en Jason Blanckaert voorgeschoteld kregen.

De proeverij hoorde bij de lancering van het educatief project ‘De Proefkampioen’. Olly Ceulenaere wist de kleuters te betoveren met een kleurrijk bord met
onder meer ronde worteltjes, kerstomaatjes, veldsla, en kleine brood- en gehaktballetjes. ‘Het is belangrijk om al op jonge leeftijd met smaaktonwikkeling bezig te zijn’, aldus Ceulenaere die zijn creatie als ‘eetbaar ballenbad’ omschrijf. ‘Zelf proberen we dat kinderen zoveel mogelijk mee-eten met volwassenen.’

Kobe Desramault (De Vitrine) serveerde een combinatie van rode biet met gehakte noten en bessen ‘in de straat geplukt’. Hij kreeg van de kleuters een ‘bronzen wortel’ en liet het zilver voor Jason Blanckaert (J-E-F), die pompoencrème met worst en Rose de France-aardappeltjes uit de potten toverde.

‘De Proefkampioen’

Het educatief project ‘De Proefkampioen’ leert kinderen van 3 tot 8 jaar aan de hand van een doe-koffer genieten van smaken (zoet, zuur, zout, bitter) en ondersteunt ouders om hun kinderen te leren eten. Dat doen ze met de hulp van figuurtjes zoals Winnie Wortel of Thijs Radijs.

Vanaf 1 oktober kunnen Gentse scholen, speelpleinwerking en kinderopvang de doe-koffer gratis uitlenen bij de Gentse Centra voor leerlingenbegeleiding of Logo Gezond+. Het project, gesteund door de stad Gent, krijgt allicht navolging in Vlaanderen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content