Eerste gastronomische gids voor mensen met diabetes verschenen

De organisatie Zucsu heeft samen met Gault&Millau de allereerste gids ooit voor mensen met diabetes uitgebracht. Naast 150 restaurants telt de gids ook praktische informatie.

De organisatie Zucsu en verantwoordelijken van de gastronomische gids Gault&Millau hebben de eerste gastronomische en praktische gids voor mensen met diabetes voorgesteld.

Het concept werd opgestart door endocrinologe Marie-Christine Pelckmans, stichtster van Zucsu, met de steun van de Diabetes Liga, de Vlaamse vereniging voor mensen met diabetes en zorgverleners. De chefs Wouter Keersmaekers van de Schone van Boskoop en Laury Zioui van L’Eveil des Sens werden gekozen als ambassadeurs van het project.

“Marie-Christine Pelckmans kwam tot de vaststelling dat veel van haar patiënten niet langer graag op restaurant gaan omdat ze de indruk hadden dat ze scheef bekeken worden of zich slecht begrepen voelden door de restauranthouders”, aldus Philippe Limbourg, directeur van de gids. “We zijn dus gestart met een sensibilisering naar de restauranthouders door hen uit te leggen waarom diabetici bij voorbeeld van bij het aperitief over brood willen beschikken”.

Meer dan 150 restaurants hebben deelgenomen aan het project, waarvan een vijftiental in de categorie “3 klontjes” die specifieke menus aanbieden, 25 restaurants met “2 klontjes”, die onder leiding van een voedingsdeskundige de hoeveelheid koolhydraten van gerechten op de menukaart preciseren. Het niveau “1 klontje” geeft aan dat het personeel bereid is om diabetici op een persoonlijke manier te onthalen.

De gids telt ruim 200 bladzijden en bevat verder praktische informatie over de effecten van alcohol, voedingsadviezen en antwoorden op tal van andere praktische vragen, zoals: „Wat moet ik koken wanneer ik gasten met diabetes ontvang? Ik ben diabeet. Kan ik alcohol drinken? Welke gerechten moet ik kiezen op restaurant. En hoe kan ik vermijden dat ik diabetes ontwikkel?”

De praktische en culinaire gids is van 5 juni te koop en kost 15,95 euro. De Zucsu-gids wordt verdeeld via de boekhandel en de sites www.zucsu.com en www.gaultmillau.be. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content