Een vegetariër aan de feestdis, wat nu?

© gf

Je nodigt de hele familie uit op kerstavond. En dan hoor je dat je neef vegetariër is geworden. Wat nu?

In het gezelschap van een grote meerderheid alleseters voelen vegetariërs zich soms op een eiland. Hun eetgedrag wordt niet altijd door iedereen gewaardeerd, en dat is jammer. Wie een vegetariër aan de feesttafel verwacht, kan daar op verschillende manieren mee omgaan.

1. Niets veranderen

Sommige mensen willen hun menu niet veranderen (of denken er gewoon niet aan) opdat die ene vegetariër alles zou kunnen mee-eten. Ze durven hem zelfs voor te stellen een uitzondering te maken: ‘Voor één keer, het is tenslotte Kerstmis!’ Alsof het om een dieet gaat. Maar vegetarisme is veel meer dan een voedingskeuze: het is een filosofie die gebaseerd is op bepaalde idealen voor het welzijn van dieren en/of de eigen gezondheid. Een vegetariër vragen een uitzondering te maken, betekent zoveel als hem vragen in te stemmen met voedingsgewoontes die hij verwerpt.

In zo’n geval moet de vegetariër dus sorteren wat hij wel en niet wil eten.

2. Vegetarische varianten bereiden

Je kunt ook de klassieke gerechten aanpassen voor de genodigde vegetariër. In heel wat lekkere recepten kunnen vlees, vis en zeevruchten vervangen worden door vegetarische alternatieven, zoals groenten, peulvruchten en granen. Zo kun je ganzenlever bijvoorbeeld vervangen door plantaardige terrines; witte tofoe met truffel gebruiken in plaats van witte beuling; en tartaar van jonge zeesla in plaats van zeevruchten of vis.

Bepaalde gerechten kun je zowel in vegetarische als niet-vegetarische variant aan al je gasten aanbieden. Libanese balletjes, bijvoorbeeld, kun je maken met gehakt vlees (dan heet het kibbeh), of met bonen (dan heet het falafel). Zo is er voor elk wat wils. Zoek je inspiratie in eetculturen die veel groenten gebruiken.

3. Probeer een volledig vegetarische maaltijd

Waarom zou je niet eens een volledig vegetarische feestmaaltijd bereiden? Snuister eens in onze receptendatabank, keuze genoeg! Wie weet ontdek je heerlijke nieuwe smaken en gerechten die je ook in het dagelijkse leven nog wel eens kunt maken, al is het maar af en toe. De grote vleesliefhebbers en aanhangers van vaste tradities zijn hier mogelijk niet mee opgezet. Voor één keer kunnen zij dan eens een uitzondering maken. Minder vlees eten is tenslotte goed voor de toekomst van de planeet.

Wie het niet gewoon is met vegetarische producten te koken, kan al op voorhand wat oefenen. Je kunt ook raad vragen aan andere vegetariërs in je omgeving.

4. Geen inspiratie?

Wie in de keuken de vegetarische toer wil opgaan, maar bang is om het gerecht te verprutsen, of als je geen tijd (of zin) hebt om vegetarische varianten te bereiden, dan kun je als laatste redding aan de genodigde vegetariër vragen een vegetarische schotel mee te brengen. Zo kan iedereen ervan proeven. Misschien worden bepaalde vooroordelen over vegetarische voeding terstond ontkracht. (Carine Maillard)

Een vegetariër aan de feesttafel? Laat je niet verrassen

Vraag op voorhand wat je vegetarische gast wel of niet eet, zodat je je menu kunt aanpassen of alternatieven kunt voorzien. Sommige vegetariërs eten wel vis, of zeevruchten. Als je genodigde veganist is en geen dierlijke producten eet (eieren, melkproducten, honing), sta je voor een grotere uitdaging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content