Een hele boterham: bij Rosendal.BRØD. is nagedacht over elke kruimel

Bakker Ruben Voets © Diane Hendrikx

Een simpel stukje brood met beleg wordt er een totaalbeleving.

Wanneer een interieurarchitect, ingenieur en kunstenaar samen een eetconcept uitdenken, ontstaat er iets bijzonders. Rosendal.BRØD. in Genk is niets minder dan een totaalbeleving. Een tuin zorgt voor groenten, kruiden en eetbare bloemen en planten, een houtoven voor traag gedesemd brood. Rosendal.BRØD. serveert eerlijke maaltijden met veel oog voor detail, simpel maar niet simplistisch. De sobere en ingehouden vormgeving is doordacht. Het interieur bestaat uit natuurlijke materialen en alle objecten, tot de lampen toe, zijn in huis ontworpen.

Traagheid, puurheid en bewustzijn zijn kernwaarden, ook in onze keuken.

Het team achter Rosendal.BRØD. – Gilberte Claes, Kris Claes en Luc Vleugels – had eerder al een oude Turkse bakkerij omgevormd tot het intieme Restaurant U. Op een braakliggend terrein naast het restaurant volgde niet veel later Rosendal.Marked., een biomarkt waar lokale boeren hun bioproducten verkopen in een sober architecturaal kader, te midden van een permanent veranderende bloemen- en plantenstrook. ‘In alle plekken die we creëren, staan rust en verbinding met de natuur centraal’, vertelt Gilberte. ‘Mensen komen naar hier om elkaar te ontmoeten. Wij spreken graag van een shelter, een toevluchtsoord voor onthaasting.’

Een hele boterham: bij Rosendal.BRØD. is nagedacht over elke kruimel
© Diane Hendrikx

De inspiratie en naam komen van een bijzondere plek in Stockholm, Rosendals Trädgård, aan de rand van de stad. Op een eiland kun je er midden in een boomgaard genieten van een eerlijke maaltijd. ‘De eenvoud van de Scandinavische keuken is inspirerend’, aldus Gilberte. ‘Traagheid, puurheid en bewustzijn zijn kernwaarden, ook in onze keuken.’ Je kunt in de zaak ook brood kopen om mee naar huis te nemen. Voor wie daarbij een bijzonder tafelobject wil kopen, is er de broodtotem, een ontwerp van Luc en Gilberte. De broodtotem kan worden gebruikt om brood in te bewaren of te serveren, maar ook om het te kneden en te bakken. Het ontwerp won vorig jaar de BKRK Award.

In het najaar organiseert Rosendal.BRØD. workshops over oude bewaartechnieken als fermenteren, drogen en pekelen, en verder over permacultuur en wildplukken.

Rosendal.BRØD.

Hoefstadstraat 21, 3600 Genk, rosendalbrd.be

Partner Content