Dit zijn de vijf finalisten van de gastronomische wedstrijd ‘Eerste Kok van België’

© iStock

De wedstrijd georganiseerd door Prosper Montagné heeft de vijf koks aangesteld die in aanmerking komen voor de prestigieuze titel van ‘Eerste kok van België’.

Het selecte gezelschap dat zich mag beginnen voorbereiden op de finale van de jaarlijkse Prosper Montagné-wedstrijd – in het najaar – bestaat uit Jean-Jacques Danthine (chef van restaurant ‘La Meilleure Jeunesse’ te Brussel), Bart Hoornaert (sous-chef van ‘La Durée’ in Izegem), Lukas Moonens (sous-chef ‘Bistro Margaux’ in Ternat), Anthony Stoop (eigenaar van Pigas in Sint-Niklaas en ook sous-chef van restaurant Likoké in Les Vans) en Glenn Verhasselt (chef van ‘Sir Kwinten’ te Lennik).

De eindstrijd vindt plaats op maandag 3 oktober 2016 in de hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge. Als opdracht moeten de finalisten drie gerechten klaarmaken waarbij strenge regels gehanteerd worden: een schotel met Europese kreeft, prei, champignons en Belgische oude kaas; een tweede gerecht met zesib, merg, witloof, bieten, rapen; en tot slot een dessert op basis van chocolade, baba, ijs of sorbet met passievrucht-basilicum.

Drie finalisten zijn er voor het eerst bij. Bart Hoornaert was twee jaar geleden al eens bij de laatste vijf. Voor Glenn Verhasselt – die tijdens de laatste twee edities telkens op de tweede plaats belandde – is het al zijn derde selectie.

Vorig jaar trok Wim Van Hecke, sous-chef van restaurant ‘Fleur de Lin’ te Zele, aan het langste eind.

Jean-Baptiste Thomaes van het restaurant ‘Château du Mylord’ is ambassadeur van deze 63ste editie van de Prijs Prosper Montagné. Driesterrenchef Peter Goossens (Hof van Cleve) zal de de technische jury samenstellen.

Bedoeling van het concours is om talent te stimuleren en de Belgische gastronomie te verdedigen en promoten. Voor de winnaars is het de aanloop naar erkenning in de culinaire wereld en naar internationale wedstrijden. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content