Deens toprestaurant Noma gaat dicht, kok begint stadsboerderij (met keuken)

René Redzepi van Noma, hier in Tokio © REUTERS

Het Deense restaurant Noma, dat al enkele jaren steevast bovenaan de lijstjes van beste en meest invloedrijke restaurants ter wereld prijkt, zal eind 2016 de deuren sluiten. Chefkok René Redzepi wil een nieuw concept starten, “als stadsboerderij”.

Dat zegt de 37-jarige topkok in The New York Times.

Hij heeft al een nieuwe locatie gekozen in de wijk Christiania in Kopenhagen, zo blijkt uit een reportage in de Amerikaanse krant. Het pand, dat momenteel nog vol graffiti en skate-rampen staat, zal gerenoveerd worden. Op het dak van het gebouw komt een serre en in de tuin een drijvend boerderijgedeelte.

René Redzepi is vooral bekend om zijn seizoensgebonden keuken en wil met dit nieuw concept nog meer aansluiten bij de natuur, zegt hij. De chefkok noemt het boederijgebeuren een “logische stap” maar is tegelijk ook “erg nerveus” over deze nieuwe uitdaging. De laatste service bij het oude Noma zal plaatsvinden op oudejaarsavond 2016. Het nieuwe restaurant zal in de loop van 2017 de deuren openen.

Controle

Het is, zegt een criticus in de krant, een poging om nog meer controle te verwerven door ook de ingrediënten te produceren, terwijl landbouw natuurlijk ook onvoorspelbaar blijft.

De voorbije jaren serveerde Noma steeds strikter seizoensgebonden producten en menu’s.

De ploeg van het restaurant gaat van eind december tot midden april op reis en installeert zich in Sydney, Australië, waar het zal werken met seizoensgebonden Australische ingrediënten. Eerder al werkte men een tijd vanuit Tokio.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content