De beste manier om vrienden te maken: deel en ruil een brood

De Zweedse Malin Elmlid reist de wereld rond met deeg en brood. Zo maakt ze overal nieuwe vrienden en leert ze boeiende recepten kennen. Met haar blog en boek Bread Exchange maakt ze het delen van brood weer hip.

De Zweedse Malin Elmlid reist de wereld rond met deeg en brood. Zo maakt ze overal nieuwe vrienden en leert ze boeiende recepten kennen. Met haar blog en boek The Bread Exchange maakt ze het delen van brood weer hip. Wie ooit al eens een Herman (deeg voor een vriendschapsbrood of -cake op basis van zuurdesem) kreeg, zal beamen dat een zelf gebakken brood of cake, gemaakt van gekregen deeg, extra lekker smaakt. In het geval van Herman moet je bovendien ook tijd besteden aan het voeden en kneden van het deeg, waardoor je actief nadenkt over het ambachtelijke maakproces van voedsel en denkt aan de persoon van wie je het deeg gekregen hebt.

Nostalgie en mensenkennis

In tijden als deze, waar mensen teruggrijpen naar traditionele, authentieke bereidingstechnieken en manieren verzinnen om ook offline te werken aan vriendschappen, is dit soort doorgeefdeeg opnieuw modieus. Het is een manier om mensen beter te leren kennen en te genieten van lekkere, huisbereide cakes en broden.

De grote broodruil

Malin Elmlid, een Zweedse die van Berlijn haar thuis heeft gemaakt, ruilt al sinds 2007 haar broden voor klusjes, tickets, tips, cadeautjes, lessen en ervaringen. Het spannende gevoel dat kinderen krijgen wanneer ze op ruiltocht gaan, ervaart zij bijna dagelijks wanneer ze deeg of brood schenkt aan vrienden of toevallige passanten.

Geld wil ze niet in de plaats, maar voor andere ruilmiddelen staat ze wel open. Zo kreeg ze voor haar eerste ruilbrood een ticket voor een optreden van het Berlijns filharmonische orkest in de plaats. Intussen ruilde ze haar broden onder andere al voor gitaarlessen, een handgemaakte koffer, 2 kilo kweeperen en een reparatie van haar fiets. Haar motto luidt: ‘Niks is te koop.’

Over de grenzen heen

De schrijfster van The Bread Exchange startte met het bakken van broden toen ze in Berlijn nergens een behoorlijk zuurdesembrood kon vinden. Bovendien was het bakken van brood een goede ontspanning voor Malin na haar intensieve werkdagen in de modewereld. Ondertussen heeft ze talloze avonturen beleefd dankzij haar brood en openden er zich ontelbare deuren over gans de wereld. ‘Het is geen hippie-idee dat ik nastreef, maar ik ben wel erg nieuwsgierig naar de verhalen van mensen,’ aldus Malin.

Brood ziet er anders uit in iedere cultuur, maar het wordt wel overal gegeten en speelt vaak een grote rol in de levens van mensen. Met haar broodruilconcept leerde de schrijfster van het boek heel wat interessante mensen kennen, die haar op hun beurt introduceerden tot nieuwe recepten en ervaringen. Het wereldbeeld van Malin werd zodanig verbreed dat ze de rest van de wereld ook wil laten meelezen en -proeven van haar broodruil. Daarom publiceerde ze haar avonturen in het boek ‘The Bread Exchange’ dat sinds oktober verkrijgbaar is in gans Europa. (LP)

Recept voor een Herman

Wie zelf ook graag deeg wil delen, kan het recept hieronder volgen en 4 mensen gelukkig maken met een Herman. Bij een echt zuurdesembrood mag je geen gist doen, maar moet je de natuur zijn gang laten gaan. Je meel- en watermengsel begint dan vanzelf te gisten. Voor beginnelingen of mensen die het wat sneller willen laten verlopen, raden we onderstaand recept aan. Deze variant resulteert in een zoete cake. Wie een brood wil, kan het recept van Jamie Oliver volgen.

Benodigdheden:

• 100 gram suiker

• 250 ml warm water

• 1 zakje gist van 7 gram

• 225 gram bloem

• Grote kom en houten lepel

Bereiding:

• Los de suiker op in een half kopje van het warme water

• Strooi de gist erbij en laat dit 10 minuten rusten

• Roer de rest van het water en het bloem bij het mengsel

• Klop alles met de houten lepel tot een mooi glad beslag

• Dek het af met een vochtige doek

• Laat het deeg rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag

Herman voeden:

Dag 1: Je krijgt Herman of hebt hem net opgestart: doe Herman in een ruime schaal of kom

Dag 2 en 3: Roer Herman 2 tot 3 keer per dag

Dag 4: Herman heeft honger. Hij lust graag 2 dl melk, 200 gram bloem en 250 gram suiker

Dag 5, 6, 7 en 8: Roer Herman 2 tot 3 keer per dag.

Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem hetzelfde als dag 4. Nu verdeel je Herman in 5 gelijke delen en geef er 4 weg, samen met een kopie van dit recept. Deel 1 hou je zelf

Dag 10: Herman heeft grote honger. Geef hem: 3 eieren, 150 gram bloem, 175 gram suiker, 1 à 2 lepels kaneel, 100 gram fijngehakte noten, 100 gram rozijnen of chocolade, 1 dl olie, 1 eetlepel bakpoeder, 2 geraspte appelen.

Bak de cake op 170° C ongeveer 1 uur (afhankelijk van je oven). Vul de bakvorm maar voor de helft, anders komt de cake tijdens het bakken over de rand gekropen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content