Courgettes zijn populair

De culinaire toepassingen van de courgette zijn bijna grenzeloos. Zelfs de bloem is lekker!

Het heeft lang geduurd voor de courgette écht populair werd, maar nu zijn de culinaire toepassingen bijna grenzeloos. En zelfs de bloem is lekker!

Culinair is de courgette geschikt voor de meest uiteenlopende bereidingen: verwerkt in soep, als puree, gebakken, gegrild, opgevuld, gegratineerd, in beignets, in pasta- en rijstschotels, op de pizza, en zelfs gecombineerd met chocolade op gebak! Het is een van de belangrijkste culinaire producten in het hele Middellandse Zeegebied. De courgette bevat weinig calorieën, is rijk aan mineralen, vezels en vitamines, licht verteerbaar als ze jong is, kortom: gezond en heel erg geschikt in de keuken.

Typisch voor de Provençaalse en Italiaanse keuken, maar ook bij ons in opmars, is de courgettebloem. Lekker als beignet, lichtjes geparfumeerd en heerlijk krokant. Maar de culinaire toepassingen zijn veel uitgebreider. Je kunt ze gevuld eten – warm of koud -, verwerkt in een omelet, in een slaatje, in risotto of in hartige en zelfs zoete taarten. Kies mooie verse bloemen uit en laat uw fantasie de vrije loop!

Courgettebloemen zijn eenslachtig. De vrouwelijke exemplaren hebben een korte bloemstam zonder stengel. Als ze bestoven zijn, wordt deze stam de vrucht. Mannelijke bloemen hebben een fijne stengel. Ze zijn steriel en moeten al vroeg van de plant worden verwijderd om de vruchtvorming niet af te remmen. Het zijn die bloemen die worden gegeten.

Zoals bij elke eetbare bloem is het belangrijk dat ze wordt geplukt op een plek die ver ligt van vervuilingsbronnen: wegen waarop auto’s rijden, velden waarop recent gesproeid werd of dierlijke feces. Let er ook op dat u geen bloemen gebruikt van planten waarop herbiciden werden gebruikt – meestal worden ze trouwens in biobedrijven gekweekt. Vooraleer u ze klaarmaakt, controleert u ze best op insecten. Maak ze voorzichtig schoon met een vochtige doek en verwijder de stamper en de steel vooraleer u ze opvult.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content