Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent

Bar Belien © Wouter Van Vaerenbergh

Zin in een avontuurlijke cocktail in huiskamersfeer, schuimend bier met tapas of een verfrissende wijn met een boodschap? Neem plaats aan een Gentse toog en geniet.

Vorige week noteerden we tijdens onze culinaire tocht door Gent acht nieuwe eetplekken om te ontdekken. Ook aan goeie adressen om iets te gaan drinken geen gebrek in de Arteveldestad. We pikten er vijf uit: een cocktailbar, een wijnbar, een koffiebar, een modern volkscafé en een hedendaagse interpretatie van een bruine kroeg. Santé!

Bar Belien, bruine kroeg in eigentijds jasje

De voorbije tien jaar verdwenen de dorpscafés een voor een uit het Gentse stadscentrum. Gelukkig pikken jonge ondernemers de laatste tijd de draad weer op en openen ze een moderne interpretatie van de bruine kroeg van weleer. Zo verrees in de Verlorenkost eerder dit jaar Bar Belien uit de as van de ter ziele gegane taverne Den Artiest.

Barbelien Ulijn passeerde elke dag voorbij het pand op weg naar haar job in de Wasbar. Toen ze zag dat het gebouw vrij kwam, greep ze de kans om er haar eigen zaak op te starten.

Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Binnenin behield ze de prachtige bar en richtte ze het etablissement vervolgens helemaal in met veel houten elementen, zodat het relatief donkere interieur veel warmte en huiselijkheid uitstraalt. De prominente toog nodigt uit om plaats aan te nemen en vormt het hart van deze kroeg. Hier leren klanten regelmatig anderen mensen kennen.

Barbelien serveerde in een vorig leven cocktails in de hippe bar van het restaurant Volta, dus hoeft het niet te verbazen dat deze zaak een ruime keuze van heerlijke mengdrankjes biedt. Het aanbod drankjes is royaal in dit café en de drankenlijst is opgevat als een verzameling kleine kaartjes die de klanten kunnen ontdekken in een doosje op de tafel.

Elke middag kun je er ook terecht voor een dagverse soep en bij een pint of een glas wijn kun je ook lekkere bar bites laten aanrukken. Die gerechtjes zijn van de hand van Michel Neerinckx, Barbeliens vriend en de rechterhand van chef Olly Ceulenaere in Restaurant Publiek.

Bar Belien, Verlorenkost 9, 9000 Gent.

De Buffel, de magie van een modern volkscafé

Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

De rustige Machariuswijk is sinds vorige zomer een fijn adres rijker: De Buffel. De naam verwijst naar de graffiti-tekening van de bekende straatartiest Roa die jarenlang op de gevel van het pand prijkte. In overleg met de kunstenaar werd de muur grotendeels gesloopt om plaats te maken voor een gezellig terras, maar de naam van het nieuwe eetcafé laat de herinnering aan het iconische werk verder leven.

Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Murielle Liekens sloot jaren geleden haar immens populaire restaurant De Avonden, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dit jaar rijpte het idee om een nieuwe zaak op te starten, dit keer met haar goede vriendin Ilse Monkerhey. Die laatste droomde al enkele jaren om haar job in het onderwijs om te ruilen voor een eigen cafeetje. De twee charmante vrouwen weten de magie die vroeger hing in De Avonden weer tot leven te brengen in dit verrassende etablissement.

De Buffel slaagt erin om de gezelligheid van een volkscafé te combineren met een eetzaak waar je eerlijke en kraakverse schotels kunt eten. ’s Middags geniet je er van een dagschotel die met seizoensgebonden producten wordt klaargemaakt en ’s avonds kun je kiezen uit een zestal gerechtjes, zodat je je bord zelf kunt samenstellen.

Hoewel er veel meer plaats is, stopt de reservatie ’s avonds bij 17 couverts, zodat mensen die zin hebben om iets te komen drinken ook nog kunnen aanschuiven. Zo slagen Murielle en Ilse erin het cafégevoel in hun zaak te behouden.

Met de strakke toog, de mooie vloer, de donkere muur die contrasteert met het witte plafond, de open glaspartijen en het sfeervolle licht voelt het geheel gezellig en eigentijds aan. In de tweede ruimte is er ook een winkeltje ingericht met een verstoog. Daar kun je artisanale en zelfgemaakte producten kopen, zoals rillettes, honing, koekjes, thee en wijn.

De Buffel, Gandastraat 19a, 9000 Gent.

ONA Wijnbar, wijn met een boodschap

Genieten van een heerlijk glas wijn doe je bij ONA Wijnbar, in het hoekpand aan de Nederkouter waar vroeger het koffiehuis Panorama huisde. Ona Rombaut vond dat er in Gent te weinig fijne plaatsen waren om ’s avonds een lekker wijntje te drinken en daarom opende ze maar zelf een wijnbar en -winkel, die ’s avonds ondergedompeld wordt in stemmig kaarslicht.

Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

De Oost-Vlaamse deed de nodige horecaervaring op bij de wat verder gelegen Wasbar en volgde een sommeliercursus in avondonderwijs. Kort na de opening stapte haar vriend Arne Braeckman mee in de zaak.

ONA maakt duidelijke keuzes: hier vind je alleen natuurlijke en biologische wijnen van wijnboeren en kleinere wijnhuizen in Europa. De zaakvoerders gaan in de zomer zelf om biodynamische wijntjes bij Aubaï Mema in de Languedoc, het wijndomein waar Ona ook het edele vocht leerde maken. Elke maand wisselt de kaart en kunnen de klanten kiezen uit een 25-tal varianten die per glas of per fles besteld kunnen worden.

Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Ona en Arne hebben heel bewust van ONA een laagdrempelige zaak gemaakt waar iedereen die van wijn houdt zich thuis moet voelen. Het koppel geeft graag een woordje uitleg bij het aanbod van de maand. Hier hoef je absoluut geen kenner te zijn om een wijn te proeven die bij je past. Het clientèle is een bonte mix van hele jonge tot oudere wijnliefhebbers.

Een authentieke Berkel-vleessnijmachine uit de jaren 50 is prominent aanwezig in de zaak en dient om een flinterdun sneetje Milano-salami of Serrano-ham mee te snijden, ideaal als hapje bij een karaktervol glas wijn.

Tegen de muur springt een met honderden lege flessen wijn gevulde kast bij het binnenkomen meteen in het oog. Die verzameling dient als gastenboek, want klanten die een fles soldaat hebben gemaakt kunnen een boodschap achterlaten op een kaartje aan de fles, die dan een plaats krijgt in de kast. “Het leven is te kort om slechte wijn te drinken”, liet een klant als goede raad achter.

ONA Wijnbar, Nederkouter 71, 9000 Gent

Peaberry Coffeebar, knipoog naar een bijzondere koffieboon

Laurence De Jonghe volgde enkele jaren geleden een koffiecursus en dat was de start van een passie die uiteindelijk zou leiden tot de wens om een eigen koffiebar te runnen. Na veel wikken en wegen liet ze haar onbevredigende marketingjob voor wat hij was, volgde een baristaopleiding bij Viva Sara in Kortrijk en opende vorige zomer Peaberry Coffeebar in hartje Gent.

Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

De naam verwijst naar een bijzondere koffieboon: dit type groeit alleen in de koffiebes, terwijl de andere bonen er per twee in rijpen. De rondvormige peaberries moeten langer branden, waardoor ze ook smaakvoller zouden zijn.

Voor de inrichting van haar etablissement werkte Laurence met een bevriende jonge architect en interieurontwerper samen. Die samenwerking mondde uit in een minimalistische maar gezellige bar met een Scandinavische toets: witte muren, strakke tafels en zitbanken in berkenhout en ruw stalen onderstel, een vloer met een verrassend grafisch dessin en zachte, kleurrijke kussens die zorgen voor een contrasterend accent. De jonge onderneemster besteedde veel aandacht aan de inrichting van haar zaak, omdat veel klanten voor een koffiebar kiezen omwille van de typische sfeer die er hangt.

In de Peaberry klinkt er jazzmuziek op de achtergrond en is de ambiance stemmig en rustig, ideaal om in gezelschap bij te praten of te genieten van de krant. Maar natuurlijk draait het ook om de koffie zelf. Uit een beperkte lijst van koffiebranders koos Laurence er uiteindelijk voor om met Caffènation uit Antwerpen in zee te gaan. Die branderij produceert immers vernieuwende en soms avontuurlijke melanges, vindt de West-Vlaamse. Die verwerkt ze in haar aanbod ‘koffie van het moment’.

Daarnaast heeft ze ook een huisblend met de welluidende naam ‘Mister LGB’. Die combinatie van bonen uit Ethiopië, Guatemala en Costa Rica heeft een meer ‘passe partout’-smaak, ideaal voor het maken van smaakvolle cappuccino’s en lattes. En uiteraard mocht de Peaberry Filter niet ontbreken in het aanbod.

Laurence is ook theesommelier en bij Peaberry zit je dus ook goed voor een heerlijke kop thee van de Nederlandse importeur Crusio, die de theeblaadjes koopt in nauw overleg met theemeesters in Japan, China, Nepal en Sri Lanka.

Peaberry Coffeebar, Limburgstraat 24, 9000 Gent.

Pony’s, cocktails in huiskamersfeer

Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh
Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Het voormalige Elektrion-gebouw aan de Nieuwe Wandeling wordt omgetoverd tot een nieuwe duurzame leefomgeving. Het nieuwe vastgoedproject zal pas eind volgend jaar vorm krijgen en in afwachting is het oude gebouw de speeltuin van een reeks shops en galerijen, een restaurant, een koffiebar en de cocktailbar Pony’s. Die laatste is het geesteskind van de initiatiefnemers van de bekende Jigger’s The Noble Drug Store, die al enkele jaren behoort tot de honderd beste cocktailbars ter wereld.

In tegenstelling tot Jigger’s heerst hier wel geen gesloten deurpolitiek, wel integendeel. In Pony’s heerst een zeer gemoedelijke, ongedwongen huiskamersfeer waar ook de wat oudere buurtbewoners ’s avonds graag een pintje komen drinken. Maar uiteraard draait het hier in de eerste plaats om de cocktails, uiteraard made by Jigger’s. En dat betekent maar één ding: eigen originele creaties en puur vakmanschap.

Cocktails, koffie, bier of wijn: 5 keer toogplezier in Gent
© Wouter Van Vaerenbergh

Achter de bar hangen twee borden: een met de lijst van de tien cocktails die het Jigger’s-team selecteerde en een met het smakenpalet, van sterk tot verfrissend en van zoet tot kruidig. De sympathieke barman helpt de klanten met het maken van hun keuze en legt in geuren en kleuren uit welke ingrediënten ze zullen proeven in hun cocktail.

Hier drink je zeker geen voor de hand liggende cocktail van dertien in een dozijn, maar ga je voor een avontuurlijke ontdekkingstocht. Zo presenteert Pony’s mengdrankjes met vin jus (sap van onrijpe druiven), sencha pralinéthee of een scheutje stout bier.

Een van de populairste drankjes is de Flying Peppa, een eigenzinnige variant van de bekende Aviator Cocktail en een creatie waar barman Olivier Jacobs bijzonder trots op is. ‘Ontspan u’, suggereert het bordje op de deur bij het binnenkomen en dat is inderdaad een passende leuze bij een avondje amusement in Pony’s. (Kurt Focquaert)

Pony’s, Nieuwe Wandeling 62, 9000 Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content