Brouwerijwater ingezet voor recreatiedomein: ‘Hittegolf doet nadenken over kostbaarheid water’

recreatiedomein van Kessel-Lo © Getty

De provincie Vlaams-Brabant maakt in volle hittegolf gebruik van gezuiverd afvalwater van de brouwerij van Stella Artois in Leuven. Het water wordt ingezet in het recreatiedomein van Kessel-Lo in Leuven. Dat meldt AB InBev vrijdag.

AB InBev zuivert het water uit het brouwerijproces in het eigen waterzuiveringsstation. ‘Deze hittegolf en de droogte van april en mei doen iedereen stilstaan bij de kostbaarheid van water. Wij recycleren water uit ons productieproces’, zegt Alexander Soenen, brouwerijdirecteur in Leuven.

De provincie zet het water in op het recreatiedomein in Kessel-Lo, deelgemeente van Leuven. ‘Tot dusver kwam het water voor de planten grotendeels uit de vijvers van ons domein. Maar vanaf het moment dat er een verbod zou komen op oppompen komt dat soort bewatering in het gedrang’, zegt gedeputeerde Ann Schevenels (Open Vld). ‘Daarom zijn we blij dat we gebruik kunnen maken van het brouwerijwater.’

De brouwerij werkt ook samen met de stad Leuven, al sinds 2018. De stedelijke groendienst komt gemiddeld drie keer per dag langs en haalde van juni tot begin augustus 1 miljoen liter water op voor bomen en planten. De frequentie neemt toe en ook in de brouwerij in Hoegaarden is ophaling mogelijk. ‘We vinden steeds meer partners. Ons water heeft de nodige certificaten en is meteen beschikbaar’, stelt Soenen.

Ook landbouwers kunnen gebruikmaken van het water van AB InBev. De brouwerij sloot daarvoor bij het begin van de zomer een samenwerkingsakkoord met de Boerenbond. De landbouwsector is een grootverbruiker wat water betreft. Volgens Sonja De Becker, voorzitster van de Boerenbond, nam de sector ‘al verschillende initiatieven om spaarzaam watergebruik te stimuleren zoals waterbuffering, druppelirrigatie en het verbeteren van de bodemkwaliteit.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content