Bonen en biefstuk zorgen voor zelfde gevoel van verzadiging

© iStock

Wie dacht dat vlees nog altijd het beste scoort wat betreft het gevoel van verzadiging, zal zijn overtuiging moeten bijstellen. Bonen blijken het gevoel van honger even lang tegen te houden.

Niet alleen vegetariërs zijn vandaag op zoek naar vleesvrije voeding. Ook mensen die hun gewicht op peil willen houden of omwille van gezondheids- of ecologische redenen minder vlees willen consumeren, schakelen steeds meer over op plantaardige alternatieven die toch eiwitten bevatten zoals volle granen en peulvruchten.

Het feit dat gedroogde bonen (witte, bruine, zwarte of pintobonen) rijk zijn aan eiwitten en daarom een goede vleesvervanger zijn, is algemeen bekend.Veel mensen denken echter dat een maaltijd op basis van vlees hen het langst een gevoel van verzadiging geeft. Een nieuwe studie toont aan dat dit niet zo is als je vegetarische maaltijd ook een portie bonen bevat.

Twee lunches

Onderzoekers van de universiteit van Minnesota lieten een testpanel twee lunches eten waarbij vleesbrood werd voorgeschoteld op basis van gehakt of op basis van bonen. De vleesmaaltijd bevatte 26 gram proteïnen en drie gram vezels, de maaltijd op basis van bonen bevatte 17 gram proteïnen en 12 gram vezels. Beide maaltijden hadden eenzelfde gewicht, aantal calorieën en aantal vetten.

De proefpersonen die bonen aten bleken in de drie uur na hun maaltijd eenzelfde gevoel van verzadiging te hebben dan de personen die vlees aten. Ook tijdens de daaropvolgende maaltijd bleken beide groepen hetzelfde aantal calorieën nodig te hebben om opnieuw een gevoel van verzadiging te krijgen.

Proteïnen (eiwitten) zijn de meest geschikte voedingsstoffen om het gevoel van honger weg te nemen. Vezels komen op de tweede plaats.De inname van eiwitten geeft immershormonen vrij die de eetlust onderdrukken. Vezels zorgen voor een tragere spijsvertering.

De studie verscheen in het vakblad Journal of Food Science.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content