Bioweek nadert einde: dit is het favoriete biologisch zuivelproduct

© .

Ter ere van de Bioweek, die in teken stond van zuivel en eieren, ging Bio Mijn Natuur op zoek naar wat het meest geliefde biologisch zuivelproduct is. Maar liefst 3.000 mensen stemden mee om een verdiende winnaar aan te duiden.

De winnaar: Damse Mokke

De Damse Mokke is een witschimmelkaas met een bolle vorm en een zachte romige smaak. De kaas bestaat in varianten met koe-, geiten- of schapenmelk. Het kaasje bestaat al bijna dertig jaar, bevat overwegend Vlaamse biomelk en wordt nog steeds op het familiebedrijf De Damse Kaasmakerij in Damme gemaakt. “Veel consumenten kennen onze kazen en eten die heel graag, dat is uiteindelijk de beste beloning. Het is een bevestiging voor onze keuze voor bio, ambacht en een natuurproduct,” reageert kaasmaker Lode Vanhoutte.

De Damse Mokke is te koop in verschillende kaaswinkels, vele biowinkels, de biosupermarkt en verschillende supermarkten.

Florence: lokale afkomst is belangrijk

Ook bij de nummer twee is smaak de grootste troef, verklapt het verkiezingsresultaat. Florence, de geitenkaas van de Limburgse kaasmakerij Karditsel, wordt met 548 stemmen duidelijk gewaardeerd. Deze rauwmelkse kaas is de brie van eigen bodem.

bio1
bio1© .

Bijna 60% van de stemmers waardeert de lokale herkomst. De verse melk komt van boerderij ’t Goerenhof, die bovenop een eerlijke prijs 10% van de jaarlijkse brutowinst van de kaasmakerij krijgt. De geiten grazen op de Limburgse weilanden en hun wintervoer komt van het natuurdomein vlakbij.

Florence is te koop bij de gespecialiseerde kaaswinkel.

Milsani: bio gewaardeerd in de supermarkt

De natuuryoghurt van Milsani (Aldi) kreeg 312 stemmen en eindigde zo in de top drie van favoriete biozuivel. Hier primeert de smaak als motivatie, gevolgd door de ingrediënten. De yoghurt wordt gemaakt met melk van Belgische bioboeren die dagelijks aanleveren. “Het is fijn om bevestiging te krijgen van onze klanten dat de bioyoghurt van Milsani gesmaakt wordt!” reageert Kamila Borowicz van Aldi.

Bioweek nadert einde: dit is het favoriete biologisch zuivelproduct
© .

De volledige top 10:

1. Damse Mokke, Damse Kaasmakerij

2. Florence, Karditsel

3. Natuuryoghurt, Milsani

4. Vanille geitenijs, Tijst-it

5. Natuurkaasje, De Volle maan

6. Biologisch ei recht van de boerderij, Jef Dries

7. Oudlander, ’t Reigershof

8. Pas De Rouge, Hinkelspel

9. Magere yoghurt, De Zwaluw

10. Verse geitenkaas, Koolmees

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content