België is grootste aardappelproducent ter wereld

© Thinkstock

België heeft Nederland onttroond als ’s werelds grootste producent van aardappelproducten.

België is in 2011 de grootste producent van aardappelproducten ter wereld geworden. Dat bleek uit het jaarverslag van Fevia, de Federatie van de Voedingsindustrie.

Elk jaar wordt in België 3,2 miljard kilo aardappelen, afkomstig uit eigen land en de buurlanden, verwerkt tot frieten, kroketten, pommes duchesse enzovoort. Daarmee doet België beter dan Nederland, de vorige marktleider.

Toenemende export

De export wordt een steeds belangrijker factor voor de gehele voedingsindustrie. Vorig jaar werd al 49,4 procent van de totale productie uitgevoerd en die trend zal de komende jaren nog stijgen. Dat is een direct gevolg van de stijgende prijs van de grondstoffen en landbouwproducten.

Ook de verkoopprijs staat onder druk door de concurrentieslag tussen de supermarktketens. ‘Export is bijgevolg de logische uitweg’, klinkt het bij de Federatie van de Voedingsindustrie.

Sectoren groeperen zich
Een andere opmerkelijke vaststelling in het jaarverslag is dat de voedingsindustrie zich steeds meer groepeert. Het aantal werkgevers in de sector van de bakkers is bijvoorbeeld op vier jaar tijd gedaald van 3.546 tot 3.157. Dat wil niet zeggen dat er minder bakkerijen zijn, maar wel dat ze zich groeperen tot grotere bedrijven. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content