Belg wint designwedstrijd van Duvel

De Brusselse designer Philippe Debongnie wint de internationale wedstrijd voor de Duvel Collection van brouwerij Duvel Moortgat.

CEO Michel Moortgat zelf maakte vrijdag 2 maart in Parijs de twaalf finalisten bekend van de wedstrijd voor de Duvel Collection, een serie glazen met kunst- en designuitvoeringen van het befaamde Duvelglas. De hoofdprijs ging uiteindelijk naar “Vitrail”, een ontwerp van Brusselaar Philippe Debongnie. De Belg wordt beloond met een beperkte oplage van zijn glas, die in juni beschikbaar zal zijn.

Duvel en kunst

Het Duvelglas werd geïntroduceerd in de jaren zestig en was het eerste bierglas met een tulpvorm. Bij de lancering vormde het functionele ontwerp ook meteen het grootste bierglas op de markt.

De Duvel Collection is van recentere datum en ontstond in 2007 uit een samenwerking met ontwerper Arne Quinze. Sindsdien namen onder meer muzikant Daan Stuyven, de Nederlandse illustrator Stefan Glerum en het Brits-Japanse ontwerpersduo Eley Kishimoto het Duvelglas onder handen. Dit jaar vervoegt onder meer een Amerikaanse ontwerper het rijtje namen.

De kunst- en designedities verschijnen telkens in beperkte oplage op de markt en sluiten aan op andere initiatieven van Duvel Moortgat. Zo sluit de brouwerij regelmatig partnerships met musea voor hedendaagse kunst en internationale evenementen als de biënnale in Venetië.

Parijs

Eind 2011 lanceerde de brouwerij voor het eerst een internationale wedstrijd rond de Duvel Collection. Niet minder dan 850 deelnemers reageerden op de oproep, onder meer uit Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Een eerste stemronde duidde online de populairste inzendingen aan, waarna een jury van Belgische designexperten twaalf finalisten selecteerde.

De uitreiking vond plaats in Showroom Belgium van het Flanders Fashion Institute en Wallonie-Bruxelles Design/Mode, een showcase van jong Belgisch talent tijdens de modeweek in Parijs. De feestelijke avond werd afgesloten met een felgesmaakte dj-set van Belgisch topmodel Hannelore Knuts. (WD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content