Bartel Dewulf, chef-kok van de Rode Duivels: ‘Spelers aan de oren trekken is gelukkig mijn taak niet’
Terwijl onze Belgische voetballers de tegenstand oppeuzelen op het wereldkampioenschap in Rusland, zorgt chef-kok Bartel Dewulf ervoor dat de Rode Duivels ook voor en na de match niet op hun honger blijven zitten. ‘Als er maar vier dagen tussen twee wedstrijden zitten, kan je geen feest organiseren.’
Of België het WK zal winnen? Chef-kok Bartel Dewulf denkt alvast van wel. ‘Als je mee de Rode Duivels begeleidt, moet je wel met een positieve ingesteldheid komen, vind ik. We gaan er alles aan doen om wereldkampioen te worden. Ik heb alvast menu’s uitgewerkt tot aan de finale.’ (lacht)
Dewulf staat ondertussen al twee jaar achter de potten en pannen van ons nationale voetbalelftal. Naast een carrière als chef in verschillende restaurants en bij voetbalploeg Club Brugge, maakte de kok ook naam als oprichter van Belgocatering, een van de grootste cateringbedrijven achter tal van bedrijfsrestaurants in Vlaanderen en Brussel. In Rusland verzorgt hij nu dagelijks vier maaltijden voor de Rode Duivels.
Samen met Frédéric Decruyenaere, Lekker van bij ons en VLAM creërde Dewulf negen smakelijke WK-gerechten. p>
Lees ook: Zet je tanden in de tegenstanders van de Rode Duivels: 9 WK-geïnspireerde gerechten. p>
‘Ik voorzie met mijn team ontbijt, lunch, een vieruurtje en een diner voor de staf en spelers, in totaal zo’n vijfenvijftig mensen’, legt de chef-kok uit. ‘Het is aan ons om te zien dat er lekkere en gezonde maaltijden op tafel staan. Ik controleer de producten waarmee we werken dan ook zeer grondig. En we gebruiken zoveel mogelijk biologische groenten en fruit.’
Een heel wereldkampioenschap lang koken: hoe pak je dat aan?
BARTEL DEWULF: We bezochten het hotel waar we verblijven drie maanden voor het WK begon om alvast te zien welke mogelijkheden er waren. We krijgen hier de volledige keuken ter beschikking, maar we moesten weten welke apparatuur allemaal voorhanden was. Samen met mij koken nog twee andere Belgen mee en voor de rest worden we ondersteund door een zestal personen van het keukenpersoneel van het hotel.
Voor de producten die we niet via het hotel kunnen krijgen, ga ik zelf naar Russische markten.
Werken jullie dan uitsluitend met Russische producten?
DEWULF: Grotendeels wel. We bespraken op voorhand welke producten we via het hotel konden krijgen, zodat we wisten wat we zelf nog zouden moeten zoeken. Op basis daarvan maakten we een schema dat we zo goed mogelijk proberen volgen. Het lukt namelijk niet altijd om alle nodige producten te verzamelen.
Zelf zoeken, zeg je. Als in: Bartel Dewulf trekt naar de Russische markt?
DEWULF: Voor de producten die we niet via het hotel kunnen krijgen, gaan we inderdaad naar de markt. Dan neem ik iemand mee van het Russische keukenpersoneel omdat de taal toch een struikelblok is. Probeer dan maar eens op je eentje de juiste producten te vinden. In België spreken de bewoners gemiddeld twee of drie talen, hier is het Russisch en gedaan, hè! (lacht)
Zijn er bepaalde zaken die je toch uit België laat overkomen?
DEWULF: Het enige dat we laten inschepen is parmezaan. Echte parmezaan, dat vind je hier niet. Voor de verse producten blijven we werken met de lokale markt.
Biologische producten vinden in Rusland lijkt me nochtans ook geen evidentie.
DEWULF: Nee, het is hier inderdaad moeilijker te verkrijgen en het is ook iets duurder. Je voelt dat de Russen daar veel minder hard mee bezig zijn dan de Belgen. Vers is vers voor hen. Biologisch of niet, dat maakt minder uit.
Hoe moeten we ons deze maaltijden voorstellen? Bestellen Lukaku en co. Ã la carte bij jou?
DEWULF: Nee, we gaan niet koken voor individuele spelers. We serveren telkens een buffet met een grote variatie aan warme en koude groenten, pasta, aardappelen, noem maar op. Zo kan iedereen zijn gading vinden. Het is niet te doen om voor vijftig man apart te koken. Enkel bij het ontbijt mogen ze hun eitjes kiezen, voor de rest zorgen we ervoor dat iedereen wel iets vindt naar zijn smaak.
We gaan niet koken voor individuele spelers.
Zitten er moeilijke eters bij de Rode Duivels?
DEWULF: Dat valt allemaal heel goed mee. (lacht)
U hoeft dus geen spelers aan de oren te trekken omdat ze niet flink eten?
DEWULF: Dat is gelukkig de taak van de nutritionisten. Die doen testen genoeg met de spelers om te zien of alles fysisch goed zit. Het is aan hen om te zeggen wat de speler in kwestie eventueel meer moet eten en wat niet. Wij zorgen er gewoon voor dat er eten op tafel staat. Nu, het zijn allemaal heel volwassen en slimme gasten. Ze gaan heel professioneel om met hun lichaam.
Zijn er bepaalde producten absoluut uit den boze?
DEWULF: Wij gebruiken geen room en alcohol en frituren niets. Laat me nuanceren: frietjes kunnen soms wel eens als er tussen twee matchen ongeveer een zestal dagen zitten. Maar dan letten we erop dat het zeker in speciaal en proper vet gebakken wordt.
Ik vrees dat het tot aan het einde van het kampioenschap gedaan zal zijn met de speciallekes.
Krijgen de spelers soms een extraatje na een gewonnen match?
DEWULF: Niet echt. Het buffet blijft even gevarieerd als anders. Na de eerste match tegen Panama hebben we hen wel frietjes geserveerd en na de tweede match was er toevallig ook een barbecue met hun familie. Maar het is niet zo dat we dat hebben geïntroduceerd omdat ze gewonnen hadden.
Staan er zo nog speciale avondmaaltijden op de planning?
DEWULF: Als de matchen te snel op elkaar volgen, is dat niet mogelijk. We moeten zien dat de spelers al twee dagen op voorhand in matchmodus komen. Er zijn verschillende menu’s afhankelijk van welke dag het is. Op de dag van de match bestaat het buffet bijvoorbeeld vooral uit koolhydraten en geven we geen rauwe groenten. Dat is slecht voor het verteringsproces. Maar geen speciale maaltijden meer, nee. Als er maar vier dagen tussen twee wedstrijden zitten, kan je geen feest organiseren. Ik vrees dat het tot aan het einde van het kampioenschap gedaan zal zijn met de speciallekes. (knipoogt)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier