9 culinaire hotspots in Mechelen

Huisgemaakte Granola, van bij Gamine. © /

Onlangs zette de prestigieuze zakenkrant ‘The Financial Times’ Mechelen in haar top tien van kleine steden van de toekomst. Wij gingen op zoek naar enkele nieuwe culinaire hotspots in de stad.

Foom

9 culinaire hotspots in Mechelen

Verwend op zijn Brits. Annelies en Benjamin begonnen eind november met een ontbijt- en lunchbar in de Sint-Katelijnestraat. “We onderscheiden ons door het high-teaconcept en de speciale gerechten die je op onze kaart vindt. Die variëren van hashbowns, dat zijn wafeltjes van zoete aardappel, tot american pancakes”, vertelt Annelies. High tea kan enkel op reservatie, maar dan word je wel overladen met een resem hapjes en warme dranken.

Unwined

9 culinaire hotspots in Mechelen

Spaanse zon in het glas. In de Steenstraat vind je de nieuwe vestiging van Unwined. Miriam en Koen spelen er met het evenwicht tussen ‘wijnbar’ en ‘wijnwinkel’. Alles wat je er proeft, wordt aan de bar bereid. Je ziet hen je wijn decanteren, maar ook je tapas prepareren. “We willen het totaalpakket aanbieden. De naam zegt het al zelf : we willen mensen laten ontspannen met een lekker glaasje wijn in de hand. En als dat leidt tot de aankoop van een flesje wijn, bevestigt dat ons succes.”

Bokes & co

9 culinaire hotspots in Mechelen

Relaxen in de jaren stilletjes. Bij een hapje en een drankje kun je er ook je ogen de kost geven. Broer Seppe en zus Vicky kwamen begin dit jaar op het idee om een ontbijt- en lunchbar te beginnen met uitsluitend tweedehandsmeubelen. Alles wat je ziet, is te koop. Behalve de boeken, die moet je ruilen. “Het is prachtig om naar die lange tafel te kijken met aan de ene kant jonge studenten die hun bokes opeten en aan de andere kant een paar oudere dames die van hun koffie genieten. Het klopt gewoon.”

Broodbroeders

Johan Nulens en Steven Van der Stichelen.
Johan Nulens en Steven Van der Stichelen.© /

Brood op abonnement. Onder de noemer Broodbroeders proberen Johan en Steven het bakkersconcept sinds november nieuw leven in te blazen. “Er is zo veel voedselverspilling, dat willen we tegengaan.” Johan en Steven bakken de helft van hun broden voor abonnees, maar dat is volgens hen nog niet voldoende. Als je een abonnement neemt, kun je het brood ophalen in het atelier of in een van de afhaalpunten. Dat zijn voornamelijk koffie-, lunch- en ontbijtbars verspreid over Mechelen.

Gamine

9 culinaire hotspots in Mechelen

Klein, maar fijn. In mei vorig jaar opende Debby haar ontbijt slash lunch slash koffiezaak op de Korenmarkt, met op de kaart ‘eerlijk, huisgemaakt en lekker eten’. Homemade gefermenteerde limonades, OR-koffie, granola, fijne broodjes, (glutenvrije) taart, maar ook lasagne, quiche, lasagne en soep. Hier eet je wat de pot schaft, de suggesties veranderen regelmatig. Debby zweert bij kwaliteitsproducten, liefst uit de buurt, maar altijd seizoensgebonden. Aan lekkers om de honger te stillen geen gebrek bij Gamine.

Smaak

Food met een verhaal. Originele voedingsproducten en dito keukengerei, design, workshops, degustaties, in deze nieuwe belevingswinkel draait alles rond duurzaamheid. Zelfs het interieur met Scandinavische look en de betalingsmethode (enkel cash, dus geen gedrukte kasbonnetjes) kregen een ecologisch touch. Smaak is het initiatief van het jonge duo Sarah en Bart die hun passie met de klanten willen delen. In de rekken liggen enkel producten waar ze zelf volledig achter staan, uit de streek maar ook uit verre oorden, zolang een verhaal achter schuilt.

Xpertvinum

9 culinaire hotspots in Mechelen

‘Wat we niet verkocht krijgen, drinken we zelf op.’ Zo begon het succesverhaal van de drie bevriende wijnspecialisten uit het Mechelse. Meer dan tien jaar later zijn ze met z’n vijven en openden ze wijnbar en -shop Xpertvinum in Mechelen. Naast de beste Spaanse wijnen specialiseert Xpertvinum zich ook in exclusieve sherry’s. Wat wordt aangeboden, wordt eerst geproefd in de betere bodega’s over heel Spanje.

Voor de fijnere burger

Eerherstel van de hamburger. In de categorie ‘betere burgers’, nestelde zich na Antwerpen, Leuven, Gent en Brussel nu ook een Ellis Gourmet Burger in de stad van de Maneblussers. Je krijgt hem in volle glorie geserveerd, maar dan in een opgewaardeerde versie en in een hippe setting. Op tijd en stond wordt de expertise van vooraanstaande spelers uit de culinaire wereld ingeschakeld, zoals de ‘Meatlover by Dierendock’ (door de sterrenslager) en de ‘Blue Cheese Madness by Van Tricht’ (door de bekende kaasspecialist). Voor de fijnere hamburgerschotel kun je verderop ook ‘Il Cardinale‘ uittesten, een iets ouder adres maar populair en ook leuke en lekkere namen als The Godfather, Twinzie Jesus en Holy Guacamole op de kaart.

Kaffee-Ine

Koffie met een vleugje cultuur. De man achter de eerste koffiebar van Mechelen, Yves Janssens, kwam op het idee om een takeaway koffiebar te openen in een stadsmonument. Sinds half december staat dochter Maayke (21) in het takeaway torentje aan de ingang van het stadspark.

9 culinaire hotspots in Mechelen
© iStock

(LK/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content