11 kindvriendelijke restaurants

Uit eten met kleine kinderen, het blijft vaak een heikele onderneming. Maar bij SensUnik in Antwerpen is het een belevenis. En op deze 10 andere kindvriendelijke eetadressen. Van Brussel, Mechelen en Gent tot aan de kust.

Steengrillen op een eiland: Pacific Eiland (Ieper)

Roeibootjes voor de iets grotre kinderen
Roeibootjes voor de iets grotre kinderen© Ann Van Wesemael

In de vesting van Ieper liggen groene eilanden die dateren uit tijden toen de stad werd bezet door vreemde mogendheden. Nu zijn het groene plekken die uitnodigen om te ontspannen. Notariszoon Robert Van Eygen doopte een van de eilanden om tot Pacific Eiland. Via een privébrug komt men op het eiland. Iedereen is welkom: de dagjestoeristen voor koffie of thee, de student voor een stevige hap en de lekkerbek voor in huis gerookte zalm of voor een bereiding met kreeft in het gastronomische restaurant Pacific.

In de bistro Eiland kun je zelf eten bereiden op de stone grill, waarbij je aan tafel zeven soorten gemarineerd vlees of drie soorten vis bereidt. Voor de kinderen is er buiten een speelplein. Is het weer slecht, dan wacht de speelkamer met televisie. Voor de grotere kinderen zijn er roeibootjes en is er een voetbalplein.

Pacific Eiland: Eiland 2, 8900 Ieper. 057 20 05 28. Tearoom open vanaf 9 uur. Gesloten op maandagavond en dinsdag.

Kinderen worden eerst geserveerd: De Nieuwpoorthoeve (Lokeren)

De Nieuwpoorthoeve is een sympathiek familierestaurant waar chef-kok Filip Dierinck echt begaan is met de kinderen. Hun bereidingen komen zelfs eerst op tafel zodat de ouders kunnen helpen bij het snij- en smulwerk en daarna zelf rustig kunnen eten. Want als de kinderbordjes leeg zijn, wacht de speeltuin om te ravotten.

Naar hartenlust eten en dan ravotten.
Naar hartenlust eten en dan ravotten.© Ann Van Wesemael

Voor de kinderen is er pasta, steak of kip, naast de in huis gemaakte visvingertjes van verse kabeljauw. Het maandmenu van drie gangen naar keuze en een glaasje prosecco voor de ouders komt op 40 euro. In de zomer wacht het zomerterras midden in een mooi stukje Land van Waas. De Nieuwpoorthoeve is ook voor familiefeestjes in trek.

De Nieuwpoorthoeve: Nieuwpoortstraat 14, 9160 Lokeren. 09 348 85 26. Gesloten op dinsdag en woensdag.

In een oude sigarenfabriek: ’t Fondueloft (Gent)

Kasteel om weg te dromen
Kasteel om weg te dromen© Ann Van Wesemael

Populair bij gezinnen met kinderen is ’t Fondueloft. Het restaurant bevindt zich in een oude sigarenfabriek. Er is ruimte zat om het jonge volkje achterin in een heus kasteel te laten wegdromen tussen de kussens. Tot vijf jaar eten kinderen voor 11 euro à volonté en krijgen daarbij een drankje en een dessert.

Van 5 tot 10 jaar kost de formule 16 euro en dan krijgen de kids twee drankjes plus dessert. De formule ‘gemengde fondue naar believen’ voor volwassenen kost 33 euro, dessert, een halve fles wijn of frisdranken, bier en koffie of thee inbegrepen. Voor moeilijke eters is er chocoladefondue met fruit, ijs, cake en ander zoets.

’t Fondueloft: Baudelostraat 29, 9000 Gent. 09 223 81 00. Alle dagen vanaf 18 uur.

Speelgoed en tekengerief liggen klaar: Moeder Lambik (Adinkerke)

Steak van de open haard, ook in klein formaat.
Steak van de open haard, ook in klein formaat.© Ann Van Wesemael

Liefhebbers van een typische Belgische sfeer en van traditionele Belgische gerechten zijn op hun plaats in grillrestaurant Moeder Lambik. Dé specialiteit is côte à l’os met frieten en drie sauzen voor maar 17 euro. Voor de kinderen zijn er diverse gerechten, zoals kipnuggets (8,50 euro), gegrilde ham (8,50 euro) en kindersteak van de open haard (8,50 euro). Speelgoed en tekengerief liggen klaar.

Bij mooi weer wacht de buitenspeeltuin waar de bengels naar hartenlust kunnen ravotten terwijl de ouders nog wat nagenieten. Het restaurant ligt in een wandelgebied, zodat men na het eten eventjes de benen kan strekken.

Moeder Lambik: De Pannelaan 185, 8660 Adinkerke. 058 41 48 33. In de zomer alleen maandag gesloten.

Kinderen kiezen de keuken: Brasserie RN (Waterloo)

Superrestaurateur Albert Michiels, van de snel uitdijende groep Restauration Nouvelle, breit het ene succesverhaal aan het andere. In Waterloo opende hij Brasserie RN met drie verschillende restaurants en een champagnebar onder één dak. Voor de kinderen wacht een goed gevulde speelzaal en een speelplein. In champagnebar L’Autre nippen de ouders van cocktails en bubbels en snoepen ze van fingerfood.

Als de honger begint te knagen is er keuze uit restaurant Retour d’Asie met oosterse gerechten, restaurant Mamma Mia voor Italiaanse bereidingen en Brasserie de Waterloo met Belgische klassiekers. Het makkelijkst is om de kinderen te laten kiezen! De inrichting is een geslaagde mengeling van pop en retro. Bij mooi weer zijn de plaatsen op het terras geliefd.

Brasserie RN: Chaussée de Bruxelles 35, 1410 Waterloo. 02 354 98 54. Van 12 tot 22 uur (weekend tot 23 u.). Parkeerservice.

Voor grote en kleine wereldreizigers: Ushuaya (Mechelen)

11 kindvriendelijke restaurants
© Ann Van Wesemael

Voor culinaire wereldreizigers is er in Mechelen restaurant Ushuaya, op de hoek van de Grote Markt en het IJzerenleen, aan het standbeeld van Margareta van Oostenrijk. Het restaurant is genoemd naar de zuidelijkste plaats op aarde, in het Argentijnse Vuurland. Vanuit het geklasseerde pand kijk je op de Sint-Romboutstoren. De inrichting is actueel en muurtekeningen van Serge Bingelman vervoeren de bezoeker naar de diverse wereldkeukens.

Men kan kiezen tussen een tafeltje in het loungegedeelte, in een van de eetzalen of in de patio. In de keuken staan specerijen en kruiden centraal. Het is mogelijk om in één maaltijd bereidingen uit verschillende continenten te ontdekken. Chef-kok Jamal El Harrak slaagt erin om in één menu het culinair erfgoed uit China, Thailand, Japan, Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten te verenigen. Ushuaya komt ouders met kinderen tegemoet via het kindermenu (15 euro) en een crèche met opgeleide begeleiders.

Ushuaya: Steenweg 32, 2800 Mechelen. 015 64 85 27. Woensdag gesloten.

Kleinere porties en speelkamer: ’t Raadsel (Kruishoutem)

11 kindvriendelijke restaurants
© Ann Van Wesemael

Het rustig gelegen restaurant ’t Raadsel ligt een beetje verborgen tussen perenboomgaarden en velden met akkerbouw. Je wordt er hartelijk ontvangen en onthaald op royale bereidingen, opgediend tegen redelijke prijzen. Voor de ouders zijn er garnaalkroketten met tempura van peterselie (14,20 euro), zeebrasem uit de oven met zuiderse groenten, pesto van tomaat en fettucini (25,30 euro) of chateaubriand van de grill van (500 g voor 2, 60 euro).

11 kindvriendelijke restaurants
© Ann Van Wesemael

Heel wat gerechten kunnen voor de kinderen in kleine porties worden opgediend. Daarnaast is er een kinderkaart met bereidingen als kaas- of garnaalkroket, balletjes in tomatensaus, macaroni met ham, pizza, kip met appelmoes, kleine steak met sla en gebakken tongfilets. Bij mooi weer eet men op het zonneterras.

Er is binnen een kinderspeelkamer met boeken en tv, en buiten een speeltuin met trampoline, zwembad en glijbaan.

Restaurant-tearoom ’t Raadsel: Mantelstraat 4 B, 9770 Kruishoutem. 09 380 87 77. Maandag, dinsdag en woensdag gesloten.

Bovenverdieping gereserveerd voor kinderen: SensUnik (Antwerpen)

11 kindvriendelijke restaurants
© Guy Kokken

Het Antwerpse restaurant SensUnik werd in 1986 neergezet als een Parijse bistro met gerechten die men hier toen nog niet kende, zoals krulsla met spek en ei, of salade met geitenkaas en honing. ‘De tafels waren bedekt met geplastificeerde tafelkleden, wat verwees naar huiselijkheid en de nieuwe chic uit de jaren 1960’, zegt eigenaar Yannick Berkvens in Knack Weekend. Al snel richtte hij de bovenverdieping in als een kinderkamer (ideaal voor 2- tot 12-jarigen) toen hij zelf vader werd. Alle speelgoed is in hout: de oude sjoelbak, het winkeltje, de poppenkast en de oude gitaar. Er is altijd een animator aanwezig die met de kinderen bezig is en zelf mee op de grond rolt. En als ze honger hebben kunnen ze kiezen of ze boven of beneden willen eten.

Zelf noemt Berkvens zijn zaak een ‘belevingsrestaurant’, maar ‘ik waak erover dat SensUnik een restaurant voor volwassenen blijft. Ik creëer alleen de mogelijkheid om kinderen mee te nemen: dat is een extra service, zoals een parkingdienst, die het leven gemakkelijker maakt.’

De menukaart vermeldt zowel vegetarische gerechten, als salades en verse vis- en vleesschotels. Early birds die van maandag tot donderdag tussen 17 en 18 uur komen, eten spaghetti bolognaise voor 6 euro. Voor een dagmenu tel je 14 euro neer.

SensUnik: Molenstraat 69, 2018 Antwerpen. 03 216 00 66. Open 7 op 7.

Kasteeltje met vijver: Mariadal (Zaventem)

Groene uitvalsbasis aan de rand van Brussel.
Groene uitvalsbasis aan de rand van Brussel.© Ann Van Wesemael

Mariadal ligt op een boogscheut van het centrum van Zaventem en op twee minuten rijden van de luchthaven. Plaats van gebeuren is een achttiende-eeuws kasteeltje, omgeven door een vijver en een riant terras met 150 plaatsen en zicht op een parkje met. Mariadal is voor families een geliefde groene uitvalsbasis aan de rand van Brussel. Chef-kok is David Dewinter. Hij is zeven jaar in huis en werkt onder de auspiciën van Roland Debuyst.

De spijskaart is ingedeeld in klassiekers uit de Belgisch-Franse brasseriekeuken, aangevuld met meer persoonlijke ‘kasteelgeheimen’. De bediening is vriendelijk en voor de kinderen zijn er gerechtjes als stoofvlees, vol-au-vent, steak met frieten, spaghetti en balletjes in tomatensaus.

Brasserie Mariadal: Kouterweg 2, 1930 Zaventem. 02 720 59 30. 7 op 7, 11.30 tot 14.30 uur en 18.30 tot 21.30 uur, zondag van 11.30 uur tot 21 uur non stop. Kasteelmenu drie gangen met keuze 37,20 euro.

Een nostalgische plezantenhof: In den Appelboom (Anderlecht)

Kindvriendelijke oase.
Kindvriendelijke oase.© Ann Van Wesemael

Al in 1860 werd In den Appelboom genoemd als een landelijk gelegen café-laiterie. In de bucolisch gelegen ‘plezantenhof’ werden in die tijd geuze, boterhammen met verse kaas en geperste kop geserveerd. Mark de Wilde en Wilfried Lauwens hebben deze traditie weer in eer gesteld.

In het nostalgische estaminet serveert men ook andere Belgische evergreens in royale porties. Aan de achterkant van de hoeve is een groot terras met uitzicht op het Pajottenland. Daarnaast is een ruime kinderspeelplaats, waar de kleintjes vrij kunnen ravotten. Er zijn kindergerechten, zoals gehaktballetjes, spaghetti en kip met appelmoes.

In den Appelboomstraat 401, 1070 Anderlecht. 02 520 73 03. Keuken non-stop, 12 tot 22 uur. Maandag gesloten

Kinderparadijs aan de kust: Marie Siska (Knokke-Heist)

Hotel-restaurant-tearoom Marie Siska bevindt zich op een terrein van één hectare in de residentiële wijk van het Zoute en heeft vier tuinen en terrassen. De Pomp is het terras aan de speeltuin, vanwaar de ouders hun kinderen zien spelen. Marie Siska is een paradijs voor kinderen want er is een babyspeeltuin, een grote bewaakte speeltuin, een springkasteel, een labyrint en een minigolf. Er zijn twee restaurants met gerechten uit de traditionele Belgische keuken en voor de kleintjes een kinderkaart. Specialiteiten zijn: chateaubriand met bearnaise, zeetong meunière, paling en tomaat met grijze garnalen. De tearoom is bekend voor de Siskawafels, die sinds 1882 door dezelfde familie worden gebakken.

Marie Siska: Zoutelaan 177, 8300 Knokke-Heist. 050 60 17 64.

(Pieter Van Doveren/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content