10 funky regels voor een gezonder leven

Ben je er klaar voor gezonder te gaan leven? Je vol energie te voelen en er stralend uit te zien? Dan zou de Healthy is Funky-levensstijl wel eens goed bij jou kunnen passen.

10 funky regels voor een gezonder leven
© Healthy is Funky

Haar eigen zoektocht naar een gezonder leven heeft Mich Baron ertoe aangezet het no-nonsense boek Healthy is Funky te schrijven. De levensstijl die ze daarin uit de doeken doet, is gebaseerd op 10 simpele standaardregels.

Regel 1: geef je 100.000.000.000 cellen water

Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Je weet al dat je moe kan worden als je gedehydrateerd bent en dat je hoofdpijn kan beginnen krijgen, maar wist je ook al dat je hersenen een gebrek aan water soms interpreteren als een gebrek aan voedsel? Dan sturen ze een honger-signaal uit, waardoor jij gaat beginnen eten. “Het is bewezen dat je, als je voldoende drinkt, minder last hebt van (vr)eetbuien.”

Mich geeft een schema mee om aan je dagelijkse anderhalve liter water te komen:

Opstaan: drink minstens een glas water. (Doe er eventueel wat citroen bij, om je metabolisme op gang te helpen.)

Voor elke maaltijd en snack: drink een groot glas water.

Voor het slapengaan: drink een glas water.

Regel 2: Plantaardige eiwiten zijn sexy & funky

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaamscellen. Je oma schotelde je niet voor niets altijd een ‘goed stuksken vlees’ voor als je ziek in bed lag: je hebt eiwitten hard nodig om gezond en fit te zijn. Vandaag weet je echter ook dat je ook uit plantaardige voeding eiwitten kan halen en hoef je dus niet elke dag een biefstuk op je bord te leggen. Wie streeft naar een mooiere derrière, slankere dijen en een plattere buik, doet er volgens Mich zelfs goed aan vaker plantaardig te eten.

Regel 3: Funky koolhydraten zijn complex

Koolhydraten zijn naast vetten en eiwitten de belangrijkste energieleveranciers van je lichaam. Ze worden omgezet in glucose: energie voor je hersenen en spieren. Je hebt echter twee soorten koolhydraten: enkelvoudige en complexe. De enkelvoudige (of snelle) worden snel opgenomen door je lichaam, de complexe (of trage) doen daar langer over.

Snelle koolhydraten zijn af te raden, want ze zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, waarna het onvermijdelijke dal volgt. Waardoor je er opnieuw van zal willen eten. Trage koolhydraten, die onderandere in volkoren producten, quinoa en noten zitten, laten die suikers beetje bij beetje los op je lichaam. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel en vermijd je suikerdips.

Regel 4: Vezels, de BFF’s van je darmen

Hoe beter je spijsvertering werkt, hoe meer voedingsstoffen je lichaam opneemt. Hoe gezonder je dus eet, hoe gezonder je vanzelf zal worden. Handig!

Vezels vind je voornamelijk in groenten, fruit, volle granen en noten en zaden. Ideaal zijn drie porties groenten en twee stukken fruit per dag.

Regel 5: Gezonde vetten zijn een MUST

De hardnekkige opvatting dat vet ongezond is en dat je het niet zou mogen eten als je wil afvallen, is zó 2015! Vetten leveren energie en zijn onontbeerlijk voor het goed functioneren van je lichaam. Hoe vettiger, hoe prettiger dus! Tenminste: sommige vetten.

10 funky regels voor een gezonder leven
© Healthy is Funky

Er zijn verschillende gezonde vetten, die je nodig hebt om bepaalde vitamines en mineralen op te nemen. Die vetten vind je bijvoorbeeld in avocado, koudgeperste olie, noten en zaden.

Regel 6: Pimp je lijf met vitaminen en mineralen

Wat doen vitaminen en mineralen niét? Ze houden je gezond, doen je stralen en maken je energiek. Je vindt ze in allerlei soorten en verschijningen en krijgt er genoeg van binnen door gezond en gevarieerd te eten. In Healthy is Funky staan bovendien enkele ideeën voor sapjes en smoothies, die vol zitten met deze vriendjes.

Regel 7: Cut the crap!

In dit hoofdstukje staat Mich zichzelf toe ondiplomatisch te zijn en te zeggen waar het op staat: schrap junkfood, geraffineerde suikers en kant-en-klare bewerkte voeding uit je voedingspatroon. “Ongezonde brol verstoort je lichaamsfuncties, vertraagt je vertering, bemoeilijkt de stoelgang, zorgt meestal voor gewichtstoename en werkt the blues in de hand. Dumpen die rotzooi!” Dat is duidelijke taal.

Regel 8: Move your ass

Een paar keer per week een halfuurtje bewegen en elke dag wat wandelen, volstaat al om gezonder te worden. Je hoeft dus heus niet te beginnen trainen voor een marathon. “Wat je doet, heeft niet zoveel belang, als je het maar grààg doet. Wat voor zin heeft het om je tegen je zin naar de fitness te sleuren? Dat is zó niet-funky.”

Meer bewegen levert je niet enkel een strakker lichaam op, je zal er ook meer energie door krijgen, er komen gelukshormonen vrij wanneer je het doet, je zal beter slapen en als je het in de gezonde buitenlucht doet, tank je ook nog eens volop zonne-vitaminen.

Regel 9: Get your zzz’s

Vermoedelijk is ook bij jou je bed je favoriete meubel, maar besteed je er doorgaans te weinig aandacht aan. Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig, maar hoe beter je uitgerust bent, hoe beter je kan functioneren. Voeg gaan slapen is als volwassene echt geen straf meer.

Regel 10: Diëten is bullshit, Healthy is Funky is groovy!

“Alle 300 miljoen afslankingsdiëten hebben vaak twee dingen gemeen. Ten eerste helpen ze je geen gewicht te verliezen op lange termijn, integendeel, vaak speelt het befaamde jojo-effect en word je achteraf alleen maar dikker. En veel afslankingsdiëten, zeker de crashdiëten, zijn ongezond.”

10 funky regels voor een gezonder leven
© Healthy is Funky

Als je overgewicht wil kwijtraken, doe je dat dus beter op een meer uitgebalanceerde manier door goed te eten (het boek biedt maar liefst 100 recepten), geen maaltijden over te slaan en gezond te snacken.

Healthy is Funky, Mich Baron (Manteau, 24,99 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content