Make-up bewaren in de koelkast: do or don’t?

© iStock

Je hoorde ongetwijfeld wel al eens waaien dat nagellak beter te bewaren valt in de koelkast. Dat een verkoelende gel niet misstaat in de zijdeur van de frigo zou je ook begrijpen. Maar is dat zo? En geldt dat ook nog voor andere verzorgingsproducten?

Globaal gezien is het bewaren van verzorgingsproducten in de koelkast geen goede optie. ‘Cosmetica wordt het best bewaard in een omgeving met kamertemperatuur’, klinkt het op GoodHouseKeeping.com. ‘Wanneer je bijvoorbeeld lipstick stockeert in de koelkast, dan doe je dat op eigen risico. Bij het grootste deel van de beautyproducten werd nooit getest of ze hun volledige effectiviteit behouden in koude temperaturen.’ We hoeven niet meteen te vrezen dat gekoelde verzorgingsproducten niet of anders zouden werken, maar een gestolde substantie is bijvoorbeeld wel moeilijker te appliceren.

‘Ook is het belangrijk dat je het afkoelen van je producten niet gelijkstelt aan bewaren’, gaat het stuk verder. ‘Als het geen conserveermiddelen bevat, dan zal je het ook niet veel langer kunnen bewaren.’ Als er een houdbaarheidsdatum op het product staat, respecteer die dan ook.

Olie, poeder en crème

Dat je een olie niet bewaart in de koelkast lijkt een evidente keuze. De olieachtige substantie zal vanzelfsprekend zijn vloeibare vorm verliezen. Gaat het echter om kokosolie, die je bijvoorbeeld hanteert in vaste vorm als haarmasker, dan is de koelkast wel een mogelijkheid.

Een oogcrème (idem voor gezichtsmaskers) wordt doorgaans gebruikt met als doel het verkoelen van je oogleden en eventueel aanwezige wallen. Dit beautyproduct lijkt dus het aangewezen item om in de koelkast te bewaren. Het verfrissende effect zal des te groter zijn, zeker als het om een ‘roll-on’ applicator gaat met een metalen bolletje.

Oogschaduw en andere poederproducten hou je best zo ver mogelijk van de koelkast. Deze beautyspullen bewaar je best op een droge locatie, iets wat de vochtige omgeving van een frigo dus allesbehalve is. Parfums op hun beurt horen ook niet thuis in een gekoelde omgeving. Hoge én lage temperaturen veranderen de geur én laat dat nu net het laatste zijn wat je wilt als je een parfum koopt.

Lipstick en oogpotloden

Het bewaren van een oog- of lippotlood in de koelkast is dan weer een minder goed idee. Het potloodpuntje zal dan net zijn naam te hard waarmaken en één verkeerde beweging kan dan kwalijke gevolgen hebben voor gevoelige lichaamsdelen als je ogen. Een goed idee is wel om even voor je een potlood gaat gebruiken die enkele minuten in de koelkast te leggen, zo is die alvast niet te zacht.

Lipstick en de frigo zijn enkel BFF’s in precaire situaties, zoals een door de zon semi-gesmolten exemplaar in je handtas. Enkele minuten in de koelkast en je lippenstift is weer zo goed als nieuw. Het bewaren van je lipsticks in de frigo is dan weer geen goed idee. Wat research leert ons dat de samenstelling van het product wijzigt bij lage temperaturen en temperatuurschommelingen zorgen op hun beurt voor condensatie, wat dan weer het hydraterende effect van je lipstick doet verdwijnen. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content