Ken de gevaren van je favoriete beautybehandeling

© thinkstock

Je gaat er naartoe om een mooiere, gezondere versie van jezelf te worden, maar enkele van je favoriete schoonheidsbehandelingen kunnen ook bepaalde gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Je gaat er naartoe om een mooiere, gezondere versie van jezelf te worden, maar enkele van je favoriete beautybehandelingen kunnen ook bepaalde gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zo schrijft New York Times. Vind ze hieronder opgelijst en praat erover met je schoonheidsspecialist.

Manicure en pedicure Met het open schoenen-seizoen krijgen mani-pedisalons extra veel klanten over de vloer waardoor ze in een recordtempo moeten werken. Zo durven sommige nagelstylisten de hygiënevoorschriften wel eens aan hun laars te lappen; bepaalde verplichtingen zijn nu eenmaal bijzonder tijdrovend. Zo moeten ze hun instrumenten na iedere klant voor minstens tien minuten steriliseren en is het belangrijk dat ze zelfs het kleinste schrammetje van een nagelknipper ontsmetten en afdekken. Let er dus steeds op dat je schoonheidsspecialiste voldoende tijd voor je uittrekt maar ook jijzelf kan het gevaar vermijden.

• Probeer een pedicure te vermijden wanneer je last hebt van gebarsten hielen, tenzij je zeker bent van de hygiëne in je favoriete beautysalon. Hoewel de kloven er droog uitzien zijn ze toch een bijzonder makkelijke ingang voor allerhande bacteriën die huizen in tweederangs dompelbadjes of slecht schoongemaakte vijlen.

• Laat je nagelriemen niet knippen, ook al raden sommige nagelstylistes het aan. In tegenstelling tot je staartbeentje hebben ze wel degelijk een bestaansreden: ze beschermen de nagelbasis tegen allerhande infecties zoals schimmel. Ze gewoon laten terugduwen met een bokkenpootje en wat nagelolie volstaat.

• Let op met het verwijderen van gel-nagellak; verschillende producten voor het verwijderen van deze langhoudende lak bevatten aceton; een agressief bestandsdeel dat je nagels kan uitdrogen en beschadigen.

• Vergeet je handen niet te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de lamp waaronder je nagellak moet drogen.

Spray-tan

Een oplossing om die schadelijke UV-stralen te vermijden maar toch een mooi kleurtje op te doen zijn zelfbruiners, waarbij de spraycabine de laatste jaren enorm aan populariteit wint. Toch zijn ook deze niet helemaal veilig, zoals we eerder al meldden. Het actieve bestandsdeel DHA is immers enkel aangewezen voor uitwendig gebruik, wat wil zeggen dat wie het inademt of in mond, neus, ogen of oren krijgt wel eens schadelijke neveneffecten zou kunnen ondervinden. Dermatologen raden daarom ook aan een speciaal masker te dragen wanneer je onder deze tanning shower gaat.

Ontharen

In het seizoen van de drievuldige B (blote benen en bikinilijn) laten veel vrouwen zich waxen, aangezien de haartjes zo langer wegblijven. Vermijd echter de waxtafel wanneer je een wondje hebt in het te waxen gebied: sommige schoonheidsspecialisten gebruiken eenzelfde waxlap een aantal keren wat voor infecties kan zorgen.

Bovendien kan je ernstige brandwonen oplopen wanneer de wax te warm is. Verschillende wellnesscentra gebruiken in de zomer wax die enkele graden koeler is dan in de winter, zodat ze aangepast is aan de hogere lichaamstemperatuur van de klant. Deins dus zeker niet terug om je schoonheidsspecialiste te vragen de wax nog enkele minuutjes langer te laten afkoelen.

Wie zich heeft laten waxen moet er bewust van zijn dat de bovenste huidlaag geïrriteerd of zelfs verwijderd kan zijn, waardoor dat gebied een aantal uren bijzonder gevoelig zal zijn. Vermijd dus zeker de zon tijdens de eerste 24h na het waxen en plan geen onstuimige date.

Waxen kan ook leiden tot ingegroeide haartjes die op hun beurt kunnen ontsteken. Wanneer je scheert heb je minder kans op zulke infecties, maar scheren is enkel veilig wanneer je je mesjes niet deelt. Zelfs je allerliefste partner of beste vriendin kunnen bacteriën nalaten op het mesje die -wanneer je je zoals gewoonlijk op enkelhoogte snijdt- ook op jou kunnen overgedragen worden.

Extensions

Wimperextensions zijn je van het en ogen bijzonder natuurlijk. Toch is het voor veel mensen even wennen wanneer ze hun ogen hebben uitgedost met extra haartjes, en ze kunnen het dan meestal ook niet laten om eraan te frunniken. Ze beseffen echter niet dat ze op die manier het haarfollikel kunnen beschadigen en zo zelfs permanent hun wimpers kunnen verliezen. Bovendien kan de lijm die gebruikt wordt gevoelige ogen irriteren.

Wie echter voor een vollere hoofdhaardos kiest mag zich ook vergewissen van de gevolgen. Aangezien deze extensions bijzonder veel druk op de hoofdhuid en haarfollikels wat kan leiden tot beschadiging van het haar en zelfs plaatselijke kaalheid. Het is dus enorm belangrijk dat je voldoende tijd laat tussen het bijvoegen of verwijderen van extensions of dat je opteert voor clip-ons. Laat je zeker niet verleiden tot goedkopere varianten en kies altijd een specialist uit voor het verdubbelen van je haarvolume. Je hoofdhuid zal je dankbaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content